Horkovzdušná fritéza: Smažení kuřecích stehenních řízků nebylo nikdy jednodušší
Kuřecí řízky jsou v našich rodinách bezkonkurenční. Oblíbené jsou u malých dětí, dospělých, ale také starších členů rodiny, kteří by s tužším masem příliš bojovali. Zkuste si usmažit kuřecí stehenní řízky bez zbytečného tuku navíc.
Bez kuřecích řízků by byl svět jídla o mnoho smutnější. Tento pokrm totiž zachrání každou situaci - ať už na cestách s dětmi, nebo při rodinných sešlostech. Řízky z kuřecích stehen jsou navíc šťavnatější než ty z prsou. Zkusíte je připravit ve fritéze?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit kuřecí stehenní řízky ve fritéze
Na 4 porce smažených kuřecích stehen si připravte 4 kuřecí stehna a na trojobal hladkou mouku, 2 vejce a strouhanku - tu klasickou můžete vyměnit za panko strouhanku. Dále budete potřebovat lžičku soli a trošku oleje (2–3 lžíce).
- Kuřecí stehna vykostěte - kosti můžete bez problému využít k přípravě lahodného kuřecího vývaru.
- Maso pečlivě osušte papírovými utěrkami, ale nesolte.
- Ve vhodné nádobě důkladně vyšlehejte vajíčka se lžící oleje a lžičkou soli.
- Maso obalte klasicky v trojobalu - tedy v mouce, ušlehaných vejcích a nakonec ve strouhance.
- Stehna vyskládejte do horkovzdušné fritézy (avšak pozor, abyste ji nepřeplnili) a každé z nich potřete trochou oleje.
- Kuřecí stehna pečte při 180 °C zhruba 15–20 minut, poté je otočte a dopečte dalších 10 minut. Naopak řízky z vykostěných stehen pečte jen 7–10 minut z každé strany. V případě rychlého hnědnutí povrchu je přikryjte alobalem.
Upozornění: Časové údaje jsou pouze orientační, záleží nejen na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, ale také na množstvím jejího obsahu. Vizuální kontrola je nezbytnou součástí přípravy pokrmů, obzvláště nemáte-li mnoho zkušeností.
Tip1: V případě, že si na vykostění kuřecích stehen netroufáte, můžete je použít celá nebo koupit již připravené stehenní řízky.
Tip2: Kuřecí kosti po odřezání masa rozhodně nevyhazujte. Můžete je bez obav zamrazit. Jakmile jich nastřádáte dostatek, lze z nich uvařit chutný a silný kuřecí vývar, který oceníte nejen jako výborný chod, ale také jako lék při nemoci.
Tip3: Nejste-li vlastníkem horkovzdušné fritézy, můžete si kuřecí stehna usmažit i v troubě, a to jak vykostěná, tak v celku.
Horkovzdušná fritéza je součástí mnoha kuchyní, tak proč ji nevyužívat naplno. Díky ní ušetříte litry oleje, což šetří nejen vaši peněženku, ale i zdraví. Pro pořádnou dávku inspirace se podívejte na přípravu kuřecích nugetek z mletého masa:
Komentáře