Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Džus je šťáva, získaná vylisováním ovoce. Může se skládat z jednoho druhu nebo z více druhů ovoce. Stoprocentní džusy obsahují pouze šťávu bez cukru a konzervantů. Nektary s 25–50 % ovoce se dochucují a sladí cukrem.

Džusy jsou husté šťávy, které obsahují mikroskopické částečky vylisovaného ovoce. Čerstvá šťáva nepotřebuje nijak doslazovat - pokud ale použijeme cukr, musíme džus také naředit vodou, aby nebyl příliš koncentrovaný a zbytečně přeslazený.

Jak připravit horký džus

Ovocný nebo zeleninový džus stačí jen ohřát a popíjet ho v chladných zimních večerech.

  • Pro dochucení použijeme plátky citronu nebo pomeranče i celou skořici a hřebíček, které vložíme do džusu a svaříme ho.
  • Horký džus nalijeme do poloviny skleniček a doplníme vařící vodou, ovocným čajem nebo červeným vínem a rumem pro dospělé.
  • Sklenici ozdobíme plátkem citronu a nápoj dosladíme podle chuti. Místo cukru použijeme med, který je prevencí proti nachlazení.

Do horkého džusu můžeme přidat kostičky ovoce a koření badyán, které se postará o pravou vánoční vůni.

S blížící se zimou začneme vyhledávat recepty na zahřívací nápoje. Jeden z nich si připravíme podle videa - bude to vánoční punč pro dospělé:

 

Komentáře

Další tipy a triky