Houbový kuba: Vyzkoušejte přípravu chutného jídla a připomeňte si opomíjenou tradici
I dnes víme, že se na Štědrý den můžeme postit a za odměnu pak spatřit zlaté prasátko. Dříve měl půst především náboženský význam, ale už tehdejší lidé věděli, že i prosté, bezmasé jídlo lze připravit chutně a výživně.
Houbového kubu připravíme z dobře dostupných surovin. Pokud jste na podzim nasušili pár hub, nyní je skvěle využijete. Nemáte-li sušené houby, dobře poslouží i čerstvé žampiony. Křupavou kůrku a jemnou texturu zajistí dostatek sádla.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Houbový kuba
Tradiční houbový kuba se hodí jako hlavní chod nebo jako předkrm před rybou při štědrovečerní večeři. Přípravu zvládnete také díky názornému videonávodu na kubu a ze surovin budete potřebovat 500 g ječných krup a 150 g sušených hub. Dále sádlo (mohou být i škvarky). Na ochucení si připravte sůl, mletý pepř, majoránku, 4 stroužky česneku a celý kmín.
- Houby namočte alespoň 2 hodiny předem v menším množství vody a poté je v téže vodě uvařte.
- Dále oloupejte a utřete 4 stroužky česneku.
- Kroupy uvařte v osolené vodě, sceďte, opepřete, případně dosolte a promíchejte je. Kroupy by měly být uvařené do měkka, spíše rozvařené, aby v troubě neztvrdly. Tip: Podívejte se na návod, jak vařit kroupy, aby nenadýmaly.
- Do uvařených krup přidejte utřený česnek, houby, kmín a majoránku, kterou jemně promnete mezi prsty. Vše zamíchejte, přilijte vodu z hub a opět promíchejte.
- Pekáč dobře vymažte sádlem, vložte do něj kroupovou směs a urovnejte ji. Povrch polijte rozpuštěným sádlem. Pokud nejste milovníci sádla, tak skvěle poslouží přepuštěné máslo (ghee).
- Nakonec vložte do trouby a pečte do křupava, až se na povrchu vytvoří zlatavá kůrčička.
V případě nejistoty se můžete podívat na čtyři nejčastější chyby při přípravě houbového kuby a mít tak jistotu, že vše dopadne na jedničku.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře