Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I dnes víme, že se na Štědrý den můžeme postit a za odměnu pak spatřit zlaté prasátko. Dříve měl půst především náboženský význam, ale už tehdejší lidé věděli, že i prosté, bezmasé jídlo lze připravit chutně a výživně.

Houbového kubu připravíme z dobře dostupných surovin. Pokud jste na podzim nasušili pár hub, nyní je skvěle využijete. Nemáte-li sušené houby, dobře poslouží i čerstvé žampiony. Křupavou kůrku a jemnou texturu zajistí dostatek sádla.

Houbový kuba

Tradiční houbový kuba se hodí jako hlavní chod nebo jako předkrm před rybou při štědrovečerní večeři. Přípravu zvládnete také díky názornému videonávodu na kubu a ze surovin budete potřebovat 500 g ječných krup a 150 g sušených hub. Dále sádlo (mohou být i škvarky). Na ochucení si připravte sůl, mletý pepř, majoránku, 4 stroužky česneku a celý kmín.

  1. Houby namočte alespoň 2 hodiny předem v menším množství vody a poté je v téže vodě uvařte.
  2. Dále oloupejte a utřete 4 stroužky česneku.
  3. Kroupy uvařte v osolené vodě, sceďte, opepřete, případně dosolte a promíchejte je. Kroupy by měly být uvařené do měkka, spíše rozvařené, aby v troubě neztvrdly. Tip: Podívejte se na návod, jak vařit kroupy, aby nenadýmaly.
  4. Do uvařených krup přidejte utřený česnek, houby, kmín a majoránku, kterou jemně promnete mezi prsty. Vše zamíchejte, přilijte vodu z hub a opět promíchejte.
  5. Pekáč dobře vymažte sádlem, vložte do něj kroupovou směs a urovnejte ji. Povrch polijte rozpuštěným sádlem. Pokud nejste milovníci sádla, tak skvěle poslouží přepuštěné máslo (ghee).
  6. Nakonec vložte do trouby a pečte do křupava, až se na povrchu vytvoří zlatavá kůrčička.

V případě nejistoty se můžete podívat na čtyři nejčastější chyby při přípravě houbového kuby a mít tak jistotu, že vše dopadne na jedničku.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky