Hřejivá batátovo-mrkvová polévka se zázvorem a pomerančem: Vydejte se na vlnu chutí
K podzimu patří energická oranžová barva, která lahodí oku i chuti. Připravíte-li si jemnou krémovou polévku z batátů a mrkve, užijete si obojí. Pro intenzivnější chuť přidejte kousek zázvoru a pomeranč se postará o svěží nádech.
Kromě tradiční dýňové polévky, která k podzimu neodmyslitelně patří, můžete vyzkoušet i trochu jiný zeleninový krém. Kombinace batátů a mrkve vykouzlí krásnou barvu, jemnou strukturu a zemitou chuť. A nebojte se experimentovat. Přidejte do základu zázvor s pomerančem a nechte se překvapit netradiční chutí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na hřejivý bátovo-mrkvový krém
Postup na polévku je snadný a skromný na suroviny i váš čas.
- Připravte si 2 šalotky, 2 lžíce másla, 1 větší batát, 3–4 velké mrkve, 1 větší pomeranč, kousek zázvoru (asi 3 cm). Vše zalijete zeleninovým vývarem. Krém ochutíte solí, pepřem a špetkou chilli.
-
Šalotku oloupejte, nakrájejte nadrobno a zpěňte na másle. Batát i mrkve oloupejte, nakrájejte na kousky a přidejte k šalotce. Vše krátce orestujte.
-
Zázvor nakrájejte na malé kostičky. Pomeranč rozpulte. Jednu polovinu si odložte. Z druhé poloviny co nejvíce odstraňte bílou slupku, poté ji nakrájejte na kousky.
-
Zázvor i kousky pomeranče vložte do hrnce, zalijte vývarem. Ochuťte solí, opepřete a vařte, dokud mrkev nezměkne.
-
Polévku rozmixujte ponorným mixérem a odstavte. Nakonec ji dochuťte špetkou chilli a šťávou z odložené poloviny pomeranče.
Hotovou polévku můžete podávat s pečivem. Výborná bude také, když k ní připravíte křehké krutony podle jednoduchého videonávodu na dokonalé křupavé kostičky. Věříme, že vás taková polévka příjemně zahřeje i zasytí.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře