Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Zdroj: Toprecepty.cz

Chipsy známe hlavně bramborové a bývají hodně tučné a solené, takže rozhodně nelze mluvit o zdravém jídle. Zeleninové chipsy (zvláště ty domácí) mohou být úplně jiné.

Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná zelenina, olej, sůl a plech na pečení s pečicím papírem. Můžeme využít vlastní výpěstky nebo zeleninu koupit. Ta kořenová je levná a vždy dostupná.

Jak připravíme chipsy

Je to vlastně snadné a zvládne to každý.

  1. Chipsy můžeme připravit z mrkve, celeru, petržele, pastináku, ale např. také z červené řepy nebo tuřínuDoporučujeme chipsy i z kapusty, cukety nebo dýně.
  2. Zeleninu očistíme, můžeme ji oloupat, ale pokud není příliš znečištěná na povrchu, stačí ji důkladně omýt kartáčkem a vodou.
  3. Nakrouháme ji na co nejtenčí stejnoměrné plátky. Pomůže nám v tom krouhač, škrabka, mandolína atd.
  4. Na plech vyložený papírem na pečení rozložíme plátky zeleniny jeden vedle druhého, aby se nepřekrývaly.
  5. Plátky potřeme olejem, postačí i olejový sprej.
  6. Plátky pečeme při 180 °C asi 15-30 minut. Doba je pohyblivá podle tloušťky a velikosti plátků. Plátky hlídáme, aby se nespálily.
  7. Upečené chipsy po vychladnutí osolíme podle chuti a už můžeme mlsat. Hodí se i jako jedlý dárek.
  8. Kromě mlsání je můžeme využít také k ozdobení a dochucení salátů.

Ať se podaří a chutná!

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky