Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zeleninové hořčice: Skvěle se hodí k teplým uzeninám, při grilování i jako základ dipů
Zdroj: Pixabay, Enotovyj

Zeleninové hořčice získávají na oblibě díky možnosti využít přebytky vlastní zeleniny. Zužitkujete do nich rajčata, papriky, ale také dýně a hlavně cukety, protože se k přípravě zeleninové hořčice skvěle hodí i ty přerostlé.

Zeleninové hořčice nemají s klasickou hořčicí nic moc společného, ale jsou velmi chutným doplňkem pokrmů. Pokud se budete chtít přiblížit té "pravé" hořčici, zkuste mimo jiné přidat kurkumu, která vaší zeleninové hořčici dodá zlatavý nádech.

Lečo se přejedlo, čalamády jsou hotové a vy stále nevíte, co s přebytky zeleniny ze zahrady? Zkuste si vyrobit domácí zeleninovou hořčici, která sice moc společného s tou originální nemá, ale zato je… Podívejte se na všechny zeleninové hořčice.

Varianty zeleninových hořčic

Stačí si vybrat kombinaci zeleniny a dále pak postupovat podle vámi zvoleného receptu.

  • Nejčastějšími kombinacemi jsou: rajčata, paprika, cibule; zelí, rajčata (možno použít i zelená), papriky, cibule a celer; cukety a cibule nebo libovolná kombinace podle vašich přebytků.
  • Všechnu nakrájenou zeleninu včetně octa, oleje, koření a česneku (podle vybraného receptu) povařte po dobu 40 minut, poté přidejte plnotučnou hořčici, rozmixujte a zavařte (30 min. při 80 °C).
  • TIP 1: Místo plnotučné hořčice lze použít DEKO. Nakrájenou zeleninu povařte s DEKEM asi 30 minut (do změknutí), přidejte ostatní přísady a rozmixujte. Přiveďte opětovně k varu a horké plňte do sklenic. Přidávanou hořčici lze nahradit také hořčičnou moukou či semínkem.
  • TIP 2: Pokud máte rádi pikantní chuť, přidejte do zeleniny feferonku nebo chilli. Nebojte se ani křenu.

Zeleninové hořčice se hodí na topinky, k teplým uzeninám, ke grilovanému masu i k zelenině, ale také jako základ pro přípravu nejrůznějších dipů a jiných studených omáček. A samozřejmě je lze použít i tam, kde se používá klasická hořčice.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více