Jak a kdy sázet cukrovou kukuřici. Rostliny potřebují dostatek tepla a živin
Cukrová kukuřice nám báječně chutná. Konzumuje se obvykle v mléčné nebo voskové zralosti, a to buď syrová, vařená nebo jinak tepelně upravená. Nároky na pěstování jsou ale vyšší, důležitá je především dostatečná teplota a vyšší obsah živin v půdě.
Cukrová kukuřice se od krmné kukuřice liší nejen vzhledem rostlin, ale hlavně jemnější, sladší, šťavnatější a lahodnější chutí zrn, nicméně také vyššími nároky na teplotu. S tím souvisí také rozdílné využití. Krmná kukuřice se používá v zemědělství jako krmivo pro hospodářská zvířata. Cukrová kukuřice se sklízí ještě dokud jsou zrna nedozrálá, aby měla výtečnou chuť. Zrna krmné kukuřice jsou méně sladká, hrubší a tvrdší.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy sázet cukrovou kukuřici
S výsevem cukrové kukuřice na jaře nespěcháme, rostlina má ráda teplo a předčasné výsevy nemusí dobře vyklíčit. Semena stačí vyset až v druhé polovině května, ale v teplejších oblastech je obvykle vyséváme už dříve. Pro vyklíčení je potřeba minimální teplota půdy 8–10 °C.
Tip: Cukrovou kukuřici lze snadno předpěstovat v kelímcích, které naplníme kompostem, a vysadit do volné půdy teprve tehdy, když pomine nebezpeční ranních mrazíků. Kelímky máme ve fóliovníku, skleníku či na parapetu.
Jak vysévat cukrovou kukuřici
Pro začínající pěstitele máme několik tipů:
- Cukrová kukuřice potřebuje stanoviště, na které dostatečně svítí slunce. Teplo je důležitou podmínkou zdárného růstu, naopak mráz rostlinám snadno ublíží.
- Rostliny mají vysoké nároky také na obsah živin v půdě. Cukrové kukuřici prospívá chlévský hnůj (umístěný na záhon už na podzim), kompost i průmyslová hnojiva (NPK, Cererit).
- Vhodný spon je 40 x 80 cm. Cukrovou kukuřici vyséváme do řádků, vždy po 3–4 semenech do hnízd. Po vzejití ponecháme na každém místě jen dvě rostliny.
- Pokud dostatečně neprší, je důležité kukuřici zalévat.
- Tip: Cukrovou kukuřici vyséváme s oblibou jako kulisu či ochranu vedle choulostivějších rostlin např. vedle okurek.
Cukrová kukuřice potřebuje dobrou péči, záhony je potřeba nejen zalévat, ale také okopávat, kypřit a zbavovat plevelů.
Kukuřičné klasy sklízíme ještě dokud jsou zrnka měkká a chutná. Můžeme je použít rovnou k jídlu nebo také snadno zamrazit pro pozdější spotřebu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře