Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukrová kukuřice nám báječně chutná. Konzumuje se obvykle v mléčné nebo voskové zralosti, a to buď syrová, vařená nebo jinak tepelně upravená. Nároky na pěstování jsou ale vyšší, důležitá je především dostatečná teplota a vyšší obsah živin v půdě.

Cukrová kukuřice se od krmné kukuřice liší nejen vzhledem rostlin, ale hlavně jemnější, sladší, šťavnatější a lahodnější chutí zrn, nicméně také vyššími nároky na teplotu. S tím souvisí také rozdílné využití. Krmná kukuřice se používá v zemědělství jako krmivo pro hospodářská zvířata. Cukrová kukuřice se sklízí ještě dokud jsou zrna nedozrálá, aby měla výtečnou chuť. Zrna krmné kukuřice jsou méně sladká, hrubší a tvrdší.

Kdy sázet cukrovou kukuřici

S výsevem cukrové kukuřice na jaře nespěcháme, rostlina má ráda teplo a předčasné výsevy nemusí dobře vyklíčit. Semena stačí vyset až v druhé polovině května, ale v teplejších oblastech je obvykle vyséváme už dříve. Pro vyklíčení je potřeba minimální teplota půdy 8–10 °C.

Tip: Cukrovou kukuřici lze snadno předpěstovat v kelímcích, které naplníme kompostem, a vysadit do volné půdy teprve tehdy, když pomine nebezpeční ranních mrazíků. Kelímky máme ve  fóliovníku, skleníku či na parapetu.

Jak vysévat cukrovou kukuřici

Pro začínající pěstitele máme několik tipů:

  • Cukrová kukuřice potřebuje stanoviště, na které dostatečně svítí slunce. Teplo je důležitou podmínkou zdárného růstu, naopak mráz rostlinám snadno ublíží.
  • Rostliny mají vysoké nároky také na obsah živin v půdě. Cukrové kukuřici prospívá chlévský hnůj (umístěný na záhon už na podzim), kompost i průmyslová hnojiva (NPK, Cererit).
  • Vhodný spon je 40 x 80 cm. Cukrovou kukuřici vyséváme do řádků, vždy po 3–4 semenech do hnízd. Po vzejití ponecháme na každém místě jen dvě rostliny.
  • Pokud dostatečně neprší, je důležité kukuřici zalévat
  • Tip: Cukrovou kukuřici vyséváme s oblibou jako kulisu či ochranu vedle choulostivějších rostlin např. vedle okurek. 

Cukrová kukuřice potřebuje dobrou péči, záhony je potřeba nejen zalévat, ale také okopávat, kypřit a zbavovat plevelů

Kukuřičné klasy sklízíme ještě dokud jsou zrnka měkká a chutná. Můžeme je použít rovnou k jídlu nebo také snadno zamrazit pro pozdější spotřebu.

                                                                       

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli