Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilovaná kukuřice
Zdroj: Toprecepty, eva hubova

Zralá cukrová kukuřice typická svou sladkou chutí je ideální přílohou nebo chuťovkou při grilování. Jak poznat, že jsou klasy zralé a jak si vychutnat dokonalou grilovanou kukuřici?

Sklizeň cukrové kukuřice

První známkou toho, že přišel čas sklizně cukrové kukuřice, jsou zaschlá vlákna (vlasy) zbarvená do tmavě hněda. O optimální zralosti však nejvíce napoví průzkum samotných zrn. Jsou-li souvisle žlutá a po narušení z nich vyteče mléčně zbarvená tekutina, je ideální čas na sklizeň. Kukuřice v našich klimatických podmínkách obvykle dozrává od poloviny srpna do konce září.

Sklizené kukuřičné klasy, které nejsou určeny k okamžité konzumaci, skladujte i se slupkou na chladném místě do 5 °C. I ve vhodných podmínkách však vydrží pouze pár dní a je vhodné je co nejdříve zpracovat, neboť podléhají rychlé zkáze.

Příprava kukuřice na grilování

Prvním krokem k dokonalé grilované kukuřici s měkkými šťavnatými zrníčky a křupavým povrchem je očištění klasů od slupek a tuhých vláken. To je dobré provádět až těsně před zpracováním. Na vzduchu totiž zrna rychle vysychají a připravili byste se o typickou šťavnatost.

Dále je třeba kukuřičné klasy předvařit do poloměkka. Aby si kukuřice zachovala i po uvaření krásně žlutou barvu, přidává se do vody trocha citronové šťávy. Vodu, ve které se kukuřice vaří, nesolte. Sůl by zabránila změknutí zrníček, proto se přidává až na závěr grilování.

Oloupanou kukuřici předvařte asi 10 minut, doba však závisí na zralosti klasu a je třeba konzistenci průběžně testovat. Na grilu stráví ještě asi 15-20 minut, kde se dodělá doměkka.

Před grilováním doporučujeme připravit si také ochucené máslo, kterým se hotová kukuřice potře na začátku a na závěr. To vyrobíte jednoduše rozpuštěním másla a smícháním s kořením, nadrobno nasekanými bylinkami, případně prolisovaným česnekem. 

Zda budete grilovat kukuřici vcelku nebo nakrájenou na špalíčky, záleží na vašich preferencích. Pro lepší manipulaci je nakrájenou kukuřici dobré napíchnout na grilovací jehlu nebo špejli předem namočenou ve vodě.

Recept na dokonalou grilovanou kukuřici

Na 4 kukuřičné klasy budete potřebovat šťávu z ½ citronu, 50 g másla, 1 lžíci grilovacího koření (nebo koření či bylinky podle vlastních chutí), 1 stroužek česneku a sůl.

Jak na to? Kukuřičné klasy zbavte slupky a vláken. Vložte do hrnce s vodou, přidejte citronovou šťávu, přiveďte k varu a vařte asi 10 minut do poloměkka. Klasy nechte vychladnout a osušte.

V kastrolku nebo mikrovlnné troubě nechte rozpustit máslo a smíchejte s kořením či bylinkami a prolisovaným česnekem. Ochuceným máslem potřete kukuřici a grilujte ze všech stran při střední teplotě a mimo přímý oheň asi 15-20 minut.

Na závěr kukuřici osolte a před podáváním potřete opět ochuceným máslem.

Zdroje informací:

nzip.cz: Cukrová kukuřice
nasezahrada.com: Sklizeň cukrové kukuřice: jak poznáte její zralost

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více