Křenová omáčka s uzeným a knedlíkem trochu jinak

Lubik Kuchař: Lubik

Omáčky 9 názorů

Suroviny

křen
1/4 kostky másla
5 lžic hl. mouky
kelímek smetany
2 litry mléka
sůl
Knedlík:
6 bulek z tmavé mouky
2 vejce
3 lžíce mléka
8 lžic hrubé mouky
na jemno nakrájená celerová nať
1/2 lžičky soli
uzené maso
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Bulky nakrájíme na kostičky a necháme hodinku proschnout. Poté je zakapeme mlékem, přidáme vejce, nať, hrubou mouku a sůl.

  2. Poté pomocí potravinářské fólie vytvoříme knedlík. Folii na několika místech propícháme vidličkou. Dáme vařit do vroucí vody na 20 minut, v polovině času knedlík obrátíme.

  3. Do kastrolu dáme rozpustit máslo. Do něj přidáme mouku a zamícháme. Přidáme mléko a během občasného míchání přidáme nastrouhaný křen (každý dle chuti). Až se mouka v omáčce povaří, tak přes hrubé síto omáčkou přecedíme, abychom se zbavili křenu. Přecezenou omáčku přivedeme k varu. A dle hustoty omáčky přidáme smetanu nebo smetanu s moukou tak, aby měla konzistenci jak je každý zvyklý. Jakmile není omáčka cítit po mouce, můžeme podávat s uzeným masem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 221 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Křenová omáčka s uzeným a knedlíkem trochu jinak

  • Lubik Lubik(autor receptu)

    spagetka: holky bylo tím myšleno klasické máslo. Žádné ramy a kdejaký rostlinné tuky. Na takových rádoby máslech já nedělám nic. :-):-)To mají aspoň u nás v Kauflandu 250 g.
    :-):-):-):-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Lubik: nemáš tak úplně pravdu, ano dřív byla klasika, že kostka másla byla 250 g, jenže dnes, konkrétně v Kauflandu je třeba 125 g, 100 g, 75 g naopak 300 g, 500 g podle výrobce. My starší bereme, že dřív máslo mělo standartně 250 g, mladší to už fakt znát nebudou, takže by to chtělo přesnou gramáž.
    Jinak souhlas s cathleen, varem se chuť křenu ztrácí, taky jsme doplňovali až na konci

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Myslím si, že delším varem se chuť křenu dost ztrácí....pamatuji, jak jsme jako děcka pozorovaly dědečka, který si do talíře s hotovou omáčkou jemně strouhaný křen ještě přidával navíc - a my ho napodobovali a pak nás pálily huběnky:-8 Ale dosud mám tuhle omáčku raději výrazně vonící i chutnající křenem.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Lubik: Opravila jsem to tak v surovinách;-)

    Odpovědět

  • Lubik Lubik(autor receptu)

    hosta: celé máslo má 250 g tak na 4 díly. Jeden díl je 1/4.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    co to je prosím 1/4 másla? čtvrt kostky nebo "čtvrtka" - tj. čtvrt kilogramu?

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Lubik: :-)

    Odpovědět

  • Lubik Lubik(autor receptu)

    Není. Nás je hodně a máme velký kastrolky. :-):-):-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Není to chyba 2 litry mléka?

    Odpovědět

Tématické fráze: křenová omáčka recept na křenovou omáčku klasická křenová omáčka křenová omáčka s uzeným nej recepty.cz dobrá křenová omáčka s uzeným masem křenová omáčka kaufland krenova omacka alnedlik knedlik k krenove omáčce knedlík ke křenové omáčce křenová omáčka recepty recept na uzené maso trochu jinak recept křenová omáčka s uzenym na co je dobrá křenova nat křenová omáčka tmavá křenová omáčka s uzeným křenová omáčka s uzeným křenová omáčka klasická krenova omacka se zeleninou