Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Beránek je sladký moučník, který patří na velikonoční stůl. Připravuje se z piškotového, třeného, tvarohového nebo šlehačkového těsta. Velikonočního beránka lze pocukrovat nebo polít fondánovou či čokoládovou polevou.

Začátečníky v kuchyni trápí, že nevědí, jak dlouho a na kolik stupňů péct beránka. Formy mají různé velikosti, a tak pojmou rozdílné množství těsta. Mimo to mají těsta na beránka různá složení a konzistence. Některé se propéká hůře, jiné snadněji.

Na jakou teplotu péct beránka

Trouba musí být vždy předehřátá na potřebnou teplotu - teprve potom do ní můžeme formu s těstem vložit. Podle druhu trouby (nebo podle toho, jak ji známe) je to teplota 170–180 °C. Povrch beránka mírně zezlátne, pak se uprostřed zvedne. Pokud beránek praskne, je teplota vysoká. Když se těsto nevyboulí, je příliš nízká.

Jak dlouho péct beránka

Povrch beránka nesmí příliš rychle ztmavnout - pokud se tak stane, přikryjeme ho alobalem a o pár stupňů snížíme teplotu. Nízkého beránka už zvýšení teploty nezachrání, musíme ho nechat dopéct. Před koncem pečení vyzkoušíme špejlí, jestli je beránek hotový - špejle musí zůstat suchá.

Beránek, který se nepovede, není tragédií - můžeme zkusit upéct jiného a řídit se pro změnu názorným videem:

Začátečníkům se vyplatí dělat si poznámky, aby příští rok měli podklady pro  upečení dokonalého beránka - vyzkoušený recept, dobu pečení i vhodnou teplotu.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli