

Pravá drážďanská štóla
Suroviny
- Těsto:
- 450 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 120 g cukru
- 125 ml mléka
- 1 kostka droždí (42g)
- 180 g rozinek
- 6 lžic rumu
- 100 g mletých mandlí
- 100 g kandovaného ovoce (citronátu)
- je možné přidat i marcipán kdo ho má rád
- Špetka soli
- Na posypání:
- 4 lžíce másla
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce moučkového cukru
Postup přípravy receptu
Do vlažného mléka s trochou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Do mísy nasypeme mouku, cukr, změklé máslo, mandle, rozinky namočené v rumu a kandované ovoce a sůl, přidáme kvásek a zaděláme.
Necháme 60 minut kynout.
Poté vzniklé těsto vyklopíme na pomoučený vál, znovu je vydatně propracujeme a opět ho necháme 60 minut odpočívat v teple.
Z těsta vyválíme obdélník a delší stranou ho přeložíme do dvou třetin spodního dílu. Troubu předehřejeme na 200°C.
Štólu přesuneme na plech vyloženým papírem na pečení a potřeme teplou vodou. Znovu necháme chvilku odpočívat. Poté pečeme přibližně 60 min., zkoušíme špejlí, zda je propečená.
Pokud se na špejli těsto nelepí, vyjmeme štólu z trouby a necháme vychladnout.Abychom ji dali krásný vzhled, necháme rozpustit máslo a potřeme jím povrch štóly. Silně posypeme moučkovým cukrem s vanilkou. Opakujeme ještě jednou.
Pečlivě ji zabalíme do alobalu a necháme ji do Vánoc rozležet.
Poznámka od kuchařky
pečeme 2-3 týdny před svátky, aby se krásně rozležela.
Recept je z časopisu Katka.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pravá drážďanská štóla
-
jenže němci to dělaj jen z nejkvalitnějšího zboží a ze sádla rozhodně ne...
-
líbí se mi
i to "rozplácnutí"
každý rok peču tvarohovou od "Kluků v akci",dávám ji jako dárečky,vloni jsem pekla 10 kusů
letos vyzkouším i tuto a porovnám
pak dám vědět
-
vypadá hezky a určitě je chutná.
Jestli si, až ji rozkrojíte, vzpomeneš a vyfotíš řez, budeme rádi za fotečku - člověk si to hned lépe představí. Dávám bodík
-
Osvědčilo se mi nahradit čtvrtinu másla sádlem, tedy 150 másla a 50 sádla, upečená štola je vláčnější.
A pak, cukrovat a másli střídavě, aspoň dvakrát, těsně před koncem pečení, ještě v troubě. Cukr udělá krásnou lehce křupkavou krustu. -
no...ale tieto drazdanske naozaj byvaju take, akokeby *roztecene*...aj ten spoj byva takto vidiet. Podla mna je ta stola v poriadku.....naviac ked je drazdanska, ktora vyzera velmi podobne...u mna je to za
-
Na fotce to vypadá trochu "rozplácnutý"
, ale o víkendu jdu do ní
-
finneta: tu mám v oblíbených, určitě také vyzkouším. Já mám ráda ty hutné německé a tahle je ji chuťově hodně podobná
-
recept zní dobře. ale u nás bych si jí musela nosit snad i do práce, jinak by mi jí sežrali.
u nás (dokonce i u tchýně) jednoznačně zabodovala ta od cathleen s omládkem. je úžasná a dá se hned jíst.