Pravá drážďanská štóla

hudaska1 Kuchařka: hudaska1

Doba přípravy: cca 3hod. Moučníky , Kynuté 8 názorů

Suroviny

Těsto:
450 g polohrubé mouky
200 g másla
120 g cukru
125 ml mléka
1 kostka droždí (42g)
180 g rozinek
6 lžic rumu
100 g mletých mandlí
100 g kandovaného ovoce (citronátu)
je možné přidat i marcipán kdo ho má rád
Špetka soli
Na posypání:
4 lžíce másla
1 vanilkový cukr
4 lžíce moučkového cukru
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného mléka s trochou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.

  2. Do mísy nasypeme mouku, cukr, změklé máslo, mandle, rozinky namočené v rumu a kandované ovoce a sůl, přidáme kvásek a zaděláme.

  3. Necháme 60 minut kynout.

  4. Poté vzniklé těsto vyklopíme na pomoučený vál, znovu je vydatně propracujeme a opět ho necháme 60 minut odpočívat v teple.

  5. Z těsta vyválíme obdélník a delší stranou ho přeložíme do dvou třetin spodního dílu. Troubu předehřejeme na 200°C.

  6. Štólu přesuneme na plech vyloženým papírem na pečení a potřeme teplou vodou. Znovu necháme chvilku odpočívat. Poté pečeme přibližně 60 min., zkoušíme špejlí, zda je propečená.
    Pokud se na špejli těsto nelepí, vyjmeme štólu z trouby a necháme vychladnout.

  7. Abychom ji dali krásný vzhled, necháme rozpustit máslo a potřeme jím povrch štóly. Silně posypeme moučkovým cukrem s vanilkou. Opakujeme ještě jednou.

  8. Pečlivě ji zabalíme do alobalu a necháme ji do Vánoc rozležet.

Poznámka

pečeme 2-3 týdny před svátky, aby se krásně rozležela.

Recept je z časopisu Katka.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 72 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pravá drážďanská štóla

  • vinnia vinnia(neregistrovaná)

    jenže němci to dělaj jen z nejkvalitnějšího zboží a ze sádla rozhodně ne...

    Odpovědět

  • senky senky

    :-p líbí se mi:yes::yes: i to "rozplácnutí":-D:-D každý rok peču tvarohovou od "Kluků v akci",dávám ji jako dárečky,vloni jsem pekla 10 kusů;-) letos vyzkouším i tuto a porovnám:yes::yes: pak dám vědět;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    :-Kvypadá hezky a určitě je chutná.:yes:Jestli si, až ji rozkrojíte, vzpomeneš a vyfotíš řez, budeme rádi za fotečku - člověk si to hned lépe představí. Dávám bodík;-):yes:

    Odpovědět

  • AntoninZ AntoninZ

    Osvědčilo se mi nahradit čtvrtinu másla sádlem, tedy 150 másla a 50 sádla, upečená štola je vláčnější.:-)
    A pak, cukrovat a másli střídavě, aspoň dvakrát, těsně před koncem pečení, ještě v troubě. Cukr udělá krásnou lehce křupkavou krustu.:-p

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    no...ale tieto drazdanske naozaj byvaju take, akokeby *roztecene*...aj ten spoj byva takto vidiet. Podla mna je ta stola v poriadku.....naviac ked je drazdanska, ktora vyzera velmi podobne...u mna je to za :yes:

    Odpovědět

  • Pavla Pavla(neregistrovaná)

    Na fotce to vypadá trochu "rozplácnutý":-D, ale o víkendu jdu do ní :yes:

    Odpovědět

  • hudaska1 hudaska1(autorka receptu)

    finneta: tu mám v oblíbených, určitě také vyzkouším. Já mám ráda ty hutné německé a tahle je ji chuťově hodně podobná :-)

    Odpovědět

  • finneta finneta

    recept zní dobře. ale u nás bych si jí musela nosit snad i do práce, jinak by mi jí sežrali.:-D u nás (dokonce i u tchýně) jednoznačně zabodovala ta od cathleen s omládkem. je úžasná a dá se hned jíst.:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: pravá vánoční štola vánoční štola kluci v akci drážďanská vánoční štola tvarohová štola kluci v akci pravá vánoční štola recept nemecka stola německá vánoční štola recept na drážďanskou štolu vánoční štóla drážďanská vánoční štola německá kluci v akci vanočni štola řecept na německou štolu štola německá štola recept máslová štola máslová štola kluci v akci stola dráždanská vánoční štola recept drazdanskastola recept na pravou stolu

Zapomněl/a jsem heslo