Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočka je výtečná luštěnina, která má v našem jídelníčku trvalé místo. Nemusíte být vegetariány, abyste čočku milovali. Čočková polévka je jednou z nejoblíbenějších polévek, ale to ani zdaleka není vše, co z čočky rádi vaříme. Vyzkoušejte z ní pomazánku, karbanátky, "prejt" i salát.

Čočka už v naší kuchyni neznamená jediný druh, který dostaneme koupit. Výběr v obchodech se postupně rozšiřuje. Kromě běžné hnědé nebo zelené čočky si kupujeme často červenou čočku, která se vyznačuje rychlou přípravou, nebo třeba černou čočku (belugu), která krásně drží svůj pevný tvar.

Jak dlouho vařit čočku

Délka času potřebného k vaření závisí na druhu čočky i na její předchozí přípravě. Pokud ji předem namočíte, vaření ještě asi o 10–15 minut zkrátíte.

  • Běžně a nejčastěji používaná hnědá čočka potřebuje ke změknutí cca 30–40 minut. Namočení před vařením je velmi vhodné. Tato čočka je výborná do polévek i do "sekané" (vegetariánské).
  • Zelená čočka je o něco pevnější než čočka hnědá, báječně se hodí do salátů a vaříme ji cca 40–45 minut, tedy o trochu déle než čočku hnědou.
  • Červená čočka se postupně stává hitem našich kuchyní, její chuť je trochu jemnější a méně výrazná, ale skvěle se hodí pro dětskou kuchyni i pro ty, kdo trpí na nadýmání po luštěninách. Nemusí se namáčet a během 10–15 minut je krásně měkká.
  • Žlutá čočka se používá obdobně jako červená, vaření je také velmi rychlé. Počítejte s 10–15 minutami vaření.
  • Černá čočka (beluga) svým vzhledem trochu klame. Řekli bychom, že bude hotová během chvilky stejně jako červená čočka, ale počítejte, že 20–30 minut vaření zabere. Tento druh čočky si zachovává pevný a pěkný tvar, proto se skvěle hodí k využití jako příloha.

Při vaření čočky se nedoporučuje dolévat studenou vodu a nepřidávat sůl.

Tip: Čočku stejně jako další luštěniny můžete uvařit v tlakovém nebo pomalém hrnci. Tlakový hrnec vaření urychlí, pomalý naopak zpomalí. Vaření v pomalém hrnci doporučujeme kvůli výtečné plné chuti, kterou takto čočka získá. 

Čočka patří mezi suroviny, které je ideální mít nakoupené do zásoby a stále po ruce. Průběžně se dá koupit v akci, doma nezabere mnoho místa a navíc je velmi trvanlivá, což z ní dělá ideální potravinu, pomocí které za málo peněz kvalitně nasytíme i větší počet strávníků.

Podle následujícího videa si můžete připravit čočkový salát s vejci.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky