Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Jak vařit čočku. Chutná jídla z naší nejoblíbenější luštěniny
Top recepty

Kdo by neměl rád čočku. Její příprava je jednoduchá. Stačí půl hodiny a je hotovo. S červenou čočkou to půjde ještě rychleji. Ta navíc nenadýmá a je vhodná i pro menší děti.

Čočka je sázka na jistotu. Stejně jako ostatní luštěniny je zdrojem důležitých živin, minerálů (draslíku, železa, fosforu) a vitamínů (hlavně skupiny B), bílkovin, sacharidů a vlákniny. Používáme ji především tepelně upravenou.

Vaření čočky

Čočku zkontrolujeme, aby v ní nebyly kamínky. Pak ji propláchneme a vaříme s několika bobkovými listy do změknutí. Vaření je velmi rychlé. Už to čočku předurčuje k častému používání. Namáčení vaření urychlí a sníží problémy s nadýmáním po její konzumaci. Proto pokud na nadýmání trpíme, před vařením čočku nejprve na několik hodin zalijeme vodou, pak vodu slijeme, čočku propláchneme a uvaříme ji v jiné vodě. Proti nadýmání pomáhá i přidání majoránky nebo saturejky při vaření. Přípravu ještě usnadní použití pomalého hrnce, čočka v něm uvařená bude mít ještě lepší chuť.

Článek z magazínu

Použití čočky v kuchyni

Uvařenou čočku používáme do polévek, pomazánek, karbanátků a čočkové "sekané". Kombinujeme ji s bramborami, rýží a zeleninou. Můžeme z ní připravit čočkový salát nebo oblíbené novoroční jídlo - čočku nakyselo. Naklíčená čočka, podobně jako naklíčené fazole mungo, je oblíbeným zdrojem vitamínů během zimního období.

Čočková polévka

Čočkovka je jedna z nejoblíbenějších zimních polévek. Chutná, výživná a sytivá. Voní po česneku a majoránce. Jsou v ní na kostky nakrájené brambory. Můžeme přidat kořenovou zeleninu, mladý hrášek, květák nebo cukrovou kukuřici. Kdo chce, přidá vejce - v hrnečku rozmícháme vajíčko, nalijeme do polévky a po chvilce zamícháme. Polévku nemusíme zahušťovat moukou. Zahustíme ji buď tak, že část brambor po uvaření rozmačkáme nebo během vaření přidáme nastrouhanou syrovou bramboru. K zahušťování se hodí i jemné ovesné vločky, zároveň ale trochu změní chuť polévky. K vydatné čočkové polévce si stačí vzít pečivo a nic dalšího k obědu není potřeba.

Čočková pomazánka

Čočková pomazánka je dobrá volba, když nám zůstane trochu uvařené čočky. Variant přípravy je více, připravuje se podobně jako ostatní luštěninové pomazánky. Jednoduchou pomazánku připravíme rozmixováním uvařené čočky s česnekem, solí a pomazánkovým máslem. Jiná osvědčená varianta: nejprve umixujeme čočku se smetanovým sýrem, přidáme jemně nakrájenou cibulku a sterilovanou okurku, zakysanou smetanu a přes kolečko protlačené uvařené vejce. Promícháme a pomazánka je hotová. Další tipy na chutné pomazánky jsou v našem receptáři:

Čočkový salát

Na salát by čočka měla být uvařená tak "akorát". Smícháme ji s ostatními surovinami a necháme odležet v chladnu. K čočce je možné přidat jemně nakrájenou cibuli, kyselou okurku, uvařené vejce, na kostečky nakrájený sýr a zakysanou smetanu.

Čočkové karbanátky

Základem je rozmixovaná čočka, ke které přidáme další suroviny - ať už pro chuť nebo pro dobrou soudržnost. Pečeme je buď na pánvi s olejem nebo, pokud chceme snížit svou spotřebu tuku, v troubě na plechu s pečícím papírem. Ke konci pečení je otočíme, potřeme olejem a už jen krátce dopečeme. Stejně jako jiné luštěninové karbanátky jsou čočkové karbanátky výborné k bramborám, bramborové kaši nebo k bramborovému salátu. Můžeme si je vzít s pečivem na cestu nebo do práce.

Čočková sekaná

Sekanou můžeme připravovat i z dalších luštěnin, ale čočková je zvlášť chutná. Variant, jak čočkovou sekanou upéct, je mnoho. Můžeme vyzkoušet jednoduchý postup: Namočíme a uvaříme jeden a půl hrnku čočky, po uvaření ji rozmixujeme s 5 stroužky česneku. Přidáme 3 hrnky kukuřičných lupínků, 10 dkg strouhaného sýru Eidam, 3 vajíčka, půl hrnku strouhanky, 1 drobně nakrájenou cibuli osmahnutou na oleji (oleje celkem 6 lžic), 2 lžičky soli, 1 lžičku majoránky, půl lžičky oregana a půl lžičky šalvěje. Pokud je směs příliš hustá, přidáme tekutinu (vodu nebo mléko) a rozetřeme ji na pekáč s pečícím papírem. Upečeme do zlatova.

Pokrmy z čočky jsou velmi výživné a přitom mimořádně levné. Její příprava je jednoduchá, nemusí se dlouho vařit a když se dobře připraví, pochutnáme si na ní - určitě se vyplatí zařadit ji do svého jídelníčku.

Tento tip je užitečný  (3x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Sladká první republika

Kristina Šemberová

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům