Kdo by neměl rád čočku. Její příprava je jednoduchá. Stačí půl hodiny a je hotovo. S červenou čočkou to půjde ještě rychleji. Ta navíc nenadýmá a je vhodná i pro menší děti.
Čočka je sázka na jistotu. Stejně jako ostatní luštěniny je zdrojem důležitých živin, minerálů (draslíku, železa, fosforu) a vitamínů (hlavně skupiny B), bílkovin, sacharidů a vlákniny. Používáme ji především tepelně upravenou.
Vaření čočky
Čočku zkontrolujeme, aby v ní nebyly kamínky. Pak ji propláchneme a vaříme s několika bobkovými listy do změknutí. Vaření je velmi rychlé. Už to čočku předurčuje k častému používání. Namáčení vaření urychlí a sníží problémy s nadýmáním po její konzumaci. Proto pokud na nadýmání trpíme, před vařením čočku nejprve na několik hodin zalijeme vodou, pak vodu slijeme, čočku propláchneme a uvaříme ji v jiné vodě. Proti nadýmání pomáhá i přidání majoránky nebo saturejky při vaření. Přípravu ještě usnadní použití pomalého hrnce, čočka v něm uvařená bude mít ještě lepší chuť.
Máte k čočce od dob školní jídelny negativní vztah? Čočka ale není jen ta jedna, která se dělá nakyselo a podává se s párkem, i když i ta se dá udělat mnohem lepší, než si ji možná pamatujete z…
Použití čočky v kuchyni
Uvařenou čočku používáme do polévek, pomazánek, karbanátků a čočkové "sekané". Kombinujeme ji s bramborami, rýží a zeleninou. Můžeme z ní připravit čočkový salát nebo oblíbené novoroční jídlo - čočku nakyselo. Naklíčená čočka, podobně jako naklíčené fazole mungo, je oblíbeným zdrojem vitamínů během zimního období.
Čočkovka je jedna z nejoblíbenějších zimních polévek. Chutná, výživná a sytivá. Voní po česneku a majoránce. Jsou v ní na kostky nakrájené brambory. Můžeme přidat kořenovou zeleninu, mladý hrášek, květák nebo cukrovou kukuřici. Kdo chce, přidá vejce - v hrnečku rozmícháme vajíčko, nalijeme do polévky a po chvilce zamícháme. Polévku nemusíme zahušťovat moukou. Zahustíme ji buď tak, že část brambor po uvaření rozmačkáme nebo během vaření přidáme nastrouhanou syrovou bramboru. K zahušťování se hodí i jemné ovesné vločky, zároveň ale trochu změní chuť polévky. K vydatné čočkové polévce si stačí vzít pečivo a nic dalšího k obědu není potřeba.
Čočková pomazánka je dobrá volba, když nám zůstane trochu uvařené čočky. Variant přípravy je více, připravuje se podobně jako ostatní luštěninové pomazánky. Jednoduchou pomazánku připravíme rozmixováním uvařené čočky s česnekem, solí a pomazánkovým máslem. Jiná osvědčená varianta: nejprve umixujeme čočku se smetanovým sýrem, přidáme jemně nakrájenou cibulku a sterilovanou okurku, zakysanou smetanu a přes kolečko protlačené uvařené vejce. Promícháme a pomazánka je hotová. Další tipy na chutné pomazánky jsou v našem receptáři:
Sekanou můžeme připravovat i z dalších luštěnin, ale čočková je zvlášť chutná. Variant, jak čočkovou sekanou upéct, je mnoho. Můžeme vyzkoušet jednoduchý postup: Namočíme a uvaříme jeden a půl hrnku čočky, po uvaření ji rozmixujeme s 5 stroužky česneku. Přidáme 3 hrnky kukuřičných lupínků, 10 dkg strouhaného sýru Eidam, 3 vajíčka, půl hrnku strouhanky, 1 drobně nakrájenou cibuli osmahnutou na oleji (oleje celkem 6 lžic), 2 lžičky soli, 1 lžičku majoránky, půl lžičky oregana a půl lžičky šalvěje. Pokud je směs příliš hustá, přidáme tekutinu (vodu nebo mléko) a rozetřeme ji na pekáč s pečícím papírem. Upečeme do zlatova.
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.