Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šípková omáčka patří ke klasickým omáčkám české kuchyně, které využívají plané plodiny. Nejrychleji ji připravíte ze šípkové marmelády, ale můžete využít i čerstvě natrhané šípky. Podává se s pečeným masem a knedlíkem.

Připravit šípkový protlak na omáčku nebo marmeládu je docela pracné. Natrhané šípky se musí rozříznout a vyčistit od jadérek i chloupků - doporučujeme rukama od chloupků nesahat na odhalenou kůži, chloupky "koušou". Šípkové chloupky totiž nezachytí ani síto a měli byste je v protlaku. Čisté šípky poté vypláchněte, rozvařte a vystřete na protlak. Můžete ho použít do omáčky nebo uvařit marmeládu.

Jak na šípkovou omáčku

Jako každý dobrý recept, i tato omáčka má desítky variací - se zeleninou, bylinkami a kořením.  Pan Hrabal prý miloval šípkovou omáčku naprosto jednoduchou. My doporučujeme trochu nápaditější verzi.

Na 8 porcí potřebujete 150 g slaniny, 2 cibule, 600 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 2 snítky čerstvého nebo špetku sušeného tymiánu, 150 ml suchého červeného vína (není nezbytné), 10 lžic šípkového protlaku nebo marmelády, 300 ml výpeku z masa, podle chuti sůl, čerstvě mletý pepř, případně cukr nebo naopak citronovou šťávu.

Pokud si netroufáte na omáčku, můžete šípky usušit a v zimě z nich připravovat lahodný čaj plný vitamínů. Šípkovou marmeládu můžete využít i na moučníky.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli