Kanec se šípkovou omáčkou

mekkejla Kuchařka: mekkejla

Doba přípravy: 1,5 hodiny 4 porce Jiné maso 18 názorů

Suroviny

750 g kančí kýty (je možné použít i jiné maso)
1 cibule
2 mrkve (nebo 1 větší)
1 petržel
1 citron
1 lžíce šípkového džemu
sůl
pepř
olej
celý pepř
nové koření
bobkový list
hřebíček (do sítka)
cca 750 ml vody
na zahuštění:
cca 50 g perníku na strouhání
světlá máslová jíška
na dochucení:
šťáva z 1/2 citronu
šípkový džem (cca 300 g)
koření na divočinu
perníkové koření
sůl
cukr
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kýtu nasolíme, opepříme a necháme zatáhnout. Maso vyjmeme a na zbylém oleji osmahneme cibuli a zeleninu (nezáleží na tvaru - nakonec se omáčka bude mixovat). Až chytí barvu, přidáme plátky z celého oloupaného citrónu, marmeládu, lžičku cukru a trochu soli.

  2. Opět osmahneme.

  3. Poté vrátíme do hrnce maso a zalijeme vodou. Přidáme koření - nejlépe v čajítku nebo plátýnku, abychom pak nemuseli "honit" kuličky v omáčce ;-)

  4. Vaříme nejlépe v tlakovém hrnci cca 40 min., dokud není maso měkké. Jakmile je maso hotové, vyjmeme ho a uchováme v teple. Omáčku rozmixujeme, vrátíme na plotnu, přivedeme k varu a zahustíme perníkem a jíškou.

  5. Na závěr dochutíme džemem, citronem, perníkovým a divokým kořením. Výsledná chuť by měla být sladko-kyselá. Podáváme nejlépe s kynutým knedlíkem, který krásně vsákne omáčku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 470 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kanec se šípkovou omáčkou

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • mekkejla mekkejla(autorka receptu)

    Eresiel Ranwa: Tak to mě moc těší!!!! :-8

    Odpovědět

  • Eresiel Ranwa Eresiel Ranwa

    Kanec sice nebyl, ale postačil i vepřík ;-) Po dlouhé době jídlo, které se mi při dodržení receptu povedlo a chutnalo :-)):-p

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    hmmm dobrůtka:yes::-D ale kanec prostě nebude ani se šípkovou ani se zelím:-D a přitom šípkovou mám, zelí také, ale ten kanec není;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    mekkejla: No super, ukládám a zkusim. Stejně to kančí musím udělat,nebo se tento v tom mrazáku. Minulý rok bylo všechno: Zajíce,bažanty kaneček,srna a dančí.Letos kromě 5 bažantu nic! ;-( To se velice špatně budou číst recepty,když v mrazáku na mné bude civět "černá díra"!
    Tak aspoň to poslední kančí ať nepokazím. :-(

    Odpovědět

  • mekkejla mekkejla(autorka receptu)

    Díky Spagetko, že jsi to za mě zodpověděla, nenapsala bych to lépe ;-) Hřebíček dávám jeden, pepře a nového koření se nikdy nebojím, takže od každého klidně 8 kuliček i víc, jalovce dávám tak 4. Perníkového koření jsem dala tak lžičku a koření na divočinu (použila jsem od Vitany) jsem tam sypla víc, asi tak 3 lžičky. Ale jak píše Spagetka - záleží na vlastní chuti ;-) Tak Veru, neboj se a vyzkoušej ;-) A pokud neseženeš perník, tak udělej víc jíšky, dej o trochu víc perníkového koření a bude :-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    spagetka:Super ,už jsem moudrá jako horákyně ! Ještě někde v Bratislavě sehnat perník bez čokolády a na strouhání a bude.:-p Ještě jsem to tady neviděla.:no:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Veronika.Hrozna: dej max2, víc ne, záleží na množství masa

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    spagetka: Díky,že si to rozepsala tak dopodrobna.Ale ani nevím kolik hřebíčku dát do pečení jestli 1 nebo 2 aby to nebylo moc.Hřebíček je potvora, když ho je moc.Ostatní koření to zvládnu ,ale ten hřebíček ,tak to fakt nevím.:-O

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Veronika.Hrozna: veru. dělám i rajskou s perníkem. Poprvé použij perník na strouhání s neutrální chutí, když jsi to ještě nedělala. Pak se osměl a třeba tady bych dala perník s šípkovou příchutí.
    Upřímně - množství koření zaáleží na vaší chuti. Takže začni od štipky, ochutnávej a přidávej. Jinak mkoření na divočinu by mělol obsahovat: jalovec, nové koření, zázvor, oregano, černý pepř, tymián, sladká paprika
    Autorce se omlouvám, že do toho kecám ;-);-);-);-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Nemohla by jsi trošku rozepsat kolik a jaké koření na dochucení ,já bych to udělala,ale nemám odvahu. Ještě jsem s perníkem žádné jídlo nedělala. Jaký mám použít?:-O Mám v mrazáku poslední kus divočáka. :-(

    Odpovědět

  • rihana rihana

    Dělám stejně, jen maso se zeleninou a kořením peču v troubě.

    Odpovědět

  • mekkejla mekkejla(autorka receptu)

    Díky moc za chválu a komentáře! :-8 Já kance zatím nikdy nenakládala, protože jsem vždy měla čerstvé maso z mladého kusu, takže s nějakou tuhostí nebo zápachem jsem neměla nikdy problém. ;-) Zavařenina byla kupovaná, ale jak říká spagetka - nebyla špatná ;-) Omáčku jsem dělala dnes a dnes jsme ji i jedli a chutnala výborně, se zkaženou rajskou to nemělo nic společného, ale tak třeba zítra bude ještě lepší ;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Taky se připojuji ke chvále, skvělé jídlo:-p:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Veronika.Hrozna: veru, mně zas marinádu naučil náš myslivec soused, takže já dávám. Hele, ale to je o zvyku a chuti každýho ;-);-);-);-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: divočák se šípkovou omáčkou hovězí maso se šípkovou omáčkou divocak se sipkovou hovězí se šípkovou omáčkou hovězí pečeně se šípkovou omáčkou divočák s šípkovou omáčkou dančí se šípkovou omáčkou bazant se sipkovou omackou recept na kance se šípkovou omáčkou šípková omáčka divocina se sipkovou omackou se šipkovou hovězí s sipkovou omáčkou se šípkovou omáčkou králík se šípkovou omáčkou kanec se zelím varime z kance šípková omáčka recept recepty kanec recepty z kance

Zapomněl/a jsem heslo