Kanec se šípkovou omáčkou

mekkejla Kuchařka: mekkejla

Doba přípravy: 1,5 hodiny 4 porce Jiné maso 18 názorů

Suroviny

750 g kančí kýty (je možné použít i jiné maso)
1 cibule
2 mrkve (nebo 1 větší)
1 petržel
1 citron
1 lžíce šípkového džemu
sůl
pepř
olej
celý pepř
nové koření
bobkový list
hřebíček (do sítka)
cca 750 ml vody
na zahuštění:
cca 50 g perníku na strouhání
světlá máslová jíška
na dochucení:
šťáva z 1/2 citronu
šípkový džem (cca 300 g)
koření na divočinu
perníkové koření
sůl
cukr
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kýtu nasolíme, opepříme a necháme zatáhnout. Maso vyjmeme a na zbylém oleji osmahneme cibuli a zeleninu (nezáleží na tvaru - nakonec se omáčka bude mixovat). Až chytí barvu, přidáme plátky z celého oloupaného citrónu, marmeládu, lžičku cukru a trochu soli.

  2. Opět osmahneme.

  3. Poté vrátíme do hrnce maso a zalijeme vodou. Přidáme koření - nejlépe v čajítku nebo plátýnku, abychom pak nemuseli "honit" kuličky v omáčce ;-)

  4. Vaříme nejlépe v tlakovém hrnci cca 40 min., dokud není maso měkké. Jakmile je maso hotové, vyjmeme ho a uchováme v teple. Omáčku rozmixujeme, vrátíme na plotnu, přivedeme k varu a zahustíme perníkem a jíškou.

  5. Na závěr dochutíme džemem, citronem, perníkovým a divokým kořením. Výsledná chuť by měla být sladko-kyselá. Podáváme nejlépe s kynutým knedlíkem, který krásně vsákne omáčku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 477 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kanec se šípkovou omáčkou

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • mekkejla mekkejla(autorka receptu)

    Eresiel Ranwa: Tak to mě moc těší!!!! :-8

    Odpovědět

  • Eresiel Ranwa Eresiel Ranwa

    Kanec sice nebyl, ale postačil i vepřík ;-) Po dlouhé době jídlo, které se mi při dodržení receptu povedlo a chutnalo :-)):-p

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    hmmm dobrůtka:yes::-D ale kanec prostě nebude ani se šípkovou ani se zelím:-D a přitom šípkovou mám, zelí také, ale ten kanec není;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    mekkejla: No super, ukládám a zkusim. Stejně to kančí musím udělat,nebo se tento v tom mrazáku. Minulý rok bylo všechno: Zajíce,bažanty kaneček,srna a dančí.Letos kromě 5 bažantu nic! ;-( To se velice špatně budou číst recepty,když v mrazáku na mné bude civět "černá díra"!
    Tak aspoň to poslední kančí ať nepokazím. :-(

    Odpovědět

  • mekkejla mekkejla(autorka receptu)

    Díky Spagetko, že jsi to za mě zodpověděla, nenapsala bych to lépe ;-) Hřebíček dávám jeden, pepře a nového koření se nikdy nebojím, takže od každého klidně 8 kuliček i víc, jalovce dávám tak 4. Perníkového koření jsem dala tak lžičku a koření na divočinu (použila jsem od Vitany) jsem tam sypla víc, asi tak 3 lžičky. Ale jak píše Spagetka - záleží na vlastní chuti ;-) Tak Veru, neboj se a vyzkoušej ;-) A pokud neseženeš perník, tak udělej víc jíšky, dej o trochu víc perníkového koření a bude :-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    spagetka:Super ,už jsem moudrá jako horákyně ! Ještě někde v Bratislavě sehnat perník bez čokolády a na strouhání a bude.:-p Ještě jsem to tady neviděla.:no:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Veronika.Hrozna: dej max2, víc ne, záleží na množství masa

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    spagetka: Díky,že si to rozepsala tak dopodrobna.Ale ani nevím kolik hřebíčku dát do pečení jestli 1 nebo 2 aby to nebylo moc.Hřebíček je potvora, když ho je moc.Ostatní koření to zvládnu ,ale ten hřebíček ,tak to fakt nevím.:-O

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Veronika.Hrozna: veru. dělám i rajskou s perníkem. Poprvé použij perník na strouhání s neutrální chutí, když jsi to ještě nedělala. Pak se osměl a třeba tady bych dala perník s šípkovou příchutí.
    Upřímně - množství koření zaáleží na vaší chuti. Takže začni od štipky, ochutnávej a přidávej. Jinak mkoření na divočinu by mělol obsahovat: jalovec, nové koření, zázvor, oregano, černý pepř, tymián, sladká paprika
    Autorce se omlouvám, že do toho kecám ;-);-);-);-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Nemohla by jsi trošku rozepsat kolik a jaké koření na dochucení ,já bych to udělala,ale nemám odvahu. Ještě jsem s perníkem žádné jídlo nedělala. Jaký mám použít?:-O Mám v mrazáku poslední kus divočáka. :-(

    Odpovědět

  • rihana rihana

    Dělám stejně, jen maso se zeleninou a kořením peču v troubě.

    Odpovědět

  • mekkejla mekkejla(autorka receptu)

    Díky moc za chválu a komentáře! :-8 Já kance zatím nikdy nenakládala, protože jsem vždy měla čerstvé maso z mladého kusu, takže s nějakou tuhostí nebo zápachem jsem neměla nikdy problém. ;-) Zavařenina byla kupovaná, ale jak říká spagetka - nebyla špatná ;-) Omáčku jsem dělala dnes a dnes jsme ji i jedli a chutnala výborně, se zkaženou rajskou to nemělo nic společného, ale tak třeba zítra bude ještě lepší ;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Taky se připojuji ke chvále, skvělé jídlo:-p:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Veronika.Hrozna: veru, mně zas marinádu naučil náš myslivec soused, takže já dávám. Hele, ale to je o zvyku a chuti každýho ;-);-);-);-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: divočák se šípkovou omáčkou divocak se sipkovou divočák na šípkové omáčce hovězí maso se šípkovou omáčkou hovězí se šípkovou omáčkou kanec na šípkové omáčce divočák s šípkovou omáčkou dančí se šípkovou omáčkou hovězí pečeně se šípkovou omáčkou šípková omáčka recepty sipkova omáčka recept divočák recepty recept na sipkovou omacku bazant se sipkovou omackou šípková omáčka recept recept na kance se šípkovou omáčkou šípková omáčka z divočáka divocina se sipkovou omackou se šipkovou hovězí s sipkovou omáčkou

Zapomněl/a jsem heslo