Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezóna švestek je v plném proudu a pokud byste si na nich rádi pochutnali i v zimě, a to bez pracného zavařování, naložte je do rumu. Švestky a rum tvoří dokonalou dvojici, která dodá šmrnc dezertům, moučníkům nebo dortům.

Tuzemský rum je odpradávna výborným konzervantem, který dodá švestkám nejen lahodnou chuť, ale také je krásně provoní. K naloženým švestkám můžeme přidat koření, jako je skořice, vanilka nebo hřebíček. Pak už stačí si jen zhruba 5 týdnů počkat na první ochutnání, kdy švestky změknou, zakonzervují se a chutě se propojí. S přípravou vám poradíme krok za krokem. 

Jak nakládat švestky do rumu

Příprava švestek v rumu je opravdu snadná. Důležité je vybrat zralé a pevné švestky, které vypeckujeme, pocukrujeme a zalijeme rumem. Naložené švestky vydrží v chladu i několik měsíců. A jak na to?

  1. Na švestky naložené v rumu potřebujete 1 kg švestek, 250–500 g cukru (podle vlastní chuti) a asi 600–800 ml rumu (podle potřeby). 
  2. Omyté švestky rozpulte a vypeckujte
  3. Připravené švestky dávejte do čistých sklenic po vrstvách a podle chuti prosypávejte cukrem, případně i kořením. 
  4. Poté švestky zalijte tuzemským rumem tak, aby byly zcela ponořené.
  5. Uzavřete sklenice víčkem a nechte stát na tmavém a suchém místě (ve sklepě či spíži) po dobu alespoň 5 týdnů, ideálně i 2 měsíce, pro lepší nasáknutí ovoce. 
  6. Švestky v rumu můžete ochutnávat jen tak samotné, zdobit jimi dezerty, zmrzlinové poháry, namáčet je v čokoládě, přidávat do bábovek, koláčů, ale i do ovocných omáček k pečenému masu

Oblíbili jste si spojení švestek a rumu? Vyzkoušejte lahodná švestková pečená povidla s rumem a kořením, která jsou bez zavařování a hotová do hodiny. S postupem pomůže náš videorecept. Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky