Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listové těsto se skládá z vodového a tukového těsta (vodánku a tukánku), které je nejčastěji používaným nejen ve sladké, ale i ve slané kuchyni. Pečivo samotné má neutrální chuť, je křehké, jemné a lístkuje.

Z listového těsta můžeme kromě oblíbeného štrúdlu nebo slaných šneků připravit například i trojúhelníky, které plníme nádivkou nebo je pečeme samotné. Pro některé kuchařky je mnohdy problém nakrájet těsto do požadovaného tvaru.

Jak nakrájet listové těsto na trojúhelníky

Vybereme si ze tří jednoduchých způsobů:

  1. Těsto rozválíme na plát. Radýlkem nebo nožem nařežeme pruhy, které pak nakrájíme cikcak do tvaru pyramidek.
  2. Těsto rozválíme do hranatého tvaru, který rozkrájíme na čtverce. Každý čtverec řízneme po úhlopříčce do tvaru trojúhelníku.
  3. Těsto rozválíme na plát a okrájíme kraje do tvaru čtverce. Ten rozkrojíme nožem nebo rádýlkem na 4 čtverečky a ty pak ještě jednou řízneme do úhlopříčky.

Pokud chceme plnit listové těsto nádivkou, můžeme si nakrájet čtverce, položit náplň, okraje potřít vejcem a přehnout je do tvaru trojúhelníku.

Máte raději šátečky? Na přípravu výborných tvarohových koláčků z listového těsta se podívejte v našem videu:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli