Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ať už byste si rádi pochutnali na dušeném zelí, zelném salátu, nebo se chystáte na přípravu domácího kysaného zelí, správné a rychlé nakrájení je základ. Poradíme vám několik tipů, jak mít nudličky jednu jako druhou.

Nejčastěji si na talíři pochutnáváme na bílém zelí, ale i červené zelí je výbornou přílohou, třeba k pečené kachně nebo jako součást svěžího salátu. Ke konzumaci vybíráme pevné hlávky zelí, které se při jemném stisku nepromáčknou. Kromě přílohy a salátů můžeme zelí využít jako náplň závinů, do polévek, i jako hlavní chod s těstovinami nebo zapečený pokrm z jednoho pekáčku

Jak nakrájet zelí

Nakrájet zelí na nudličky můžeme několika způsoby - použitím speciálního krouhače, obyčejného nože nebo klasické škrabky. Záleží také na tom, kolik zelí potřebujeme zpracovat. 

  1. Větším ostrým nožem: Běžné množství zelí zvládneme jednoduše nakrájet nožem. Z hlávky zelí odstraníme zavadlé listy, opláchneme vodou a rozkrojíme na čtvrtiny. Vykrojíme košťály, položíme čtvrtky zelí řeznou stranou dolů a krájíme tenké plátky, které se rozpadnou na nudličky. 
  2. Kuchyňským robotem: Pokud máme doma tohoto pomocníka se speciálním nástavcem na krájení, můžeme ho využít a mít zelí téměř bez práce. Do robotu dáváme čtvrtky zelí bez košťálů a podle potřeby vysypáváme sběrnou nádobu. 
  3. Krouhačem: Výborným pomocníkem zejména na domácí kysané zelí je krouhač na zelí. Jedná se o dřevěnou desku s ostrými břity, po kterých přejíždíme zelím na čtvrtky, a tím získáme rychle tenké proužky. 
  4. Škrabkou: Speciální škrabka na hlávkové zelí funguje podobně jako ta klasická; má jednu delší čepel. Pohybem po čtvrtce zelí "škrabeme" na nudličky. Je to vhodná metoda, pokud máme spíše menší množství zelí.  
  5. Struhadlem: Pokud nemáme po ruce nic z předešlých bodů, můžeme zvolit struhadlo na straně s většími otvory nebo čepelí na plátky a kousky zelí nastrouhat na nudličky. 

Připravte si hospodský zelný salát se sladkokyselým nálevem, který je vynikající zeleninovou přílohou. Příprava zelného salátu je snadná a zvládnete ji hravě podle videoreceptu. Také ho můžete ozvláštnit nasekaným koprem nebo nastrouhanou mrkví či křenem.

Komentáře

Další tipy a triky