Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak namíchat různé odstíny jedlých barev? Tři základní barvy na ně bohatě stačí
Zdroj: Freepik - Sketchepedia

Vnímání barev je jednou z úžasných lidských vlastností. Barvy nás provázejí celý život a naplňují nás hezkými pocity. To samé v nás probouzí i obarvené potraviny - převážně dorty, zákusky a jedlé dekorace.

Chystáte se upéct svůj první potahovaný dort a přejete si, aby byl hodně barevný? V obchodech se dají koupit všechny možné odstíny jedlých potravinářských barev, ale pro začátečníka je zbytečné si je všechny kupovat - stačí si ty správné barvy namíchat.

Jak se míchají jednotlivé barvy

Základní barvy jsou tři - červená, žlutá a modrá. Jejich smícháním v různých poměrech získáme nekonečné množství barevných odstínů - a ač se to zdá nepravděpodobné, tak i černou a bílou:

  • Červená + žlutá = oranžová + žlutá = béžová
  • Modrá + žlutá = zelená + modrá = tyrkysová
  • Zelená + žlutá = zelenožlutá + modrá = azurová 
  • Červená + zelená = hnědá + modrá = černá
  • Modrá + červená = vínová + bílá = fialová
  • Červená + bílá = růžová + žlutá = oranžová
  • Červená + hnědá = černá + bílá = šedá

Smícháním barev v různých dílčích poměrech vzniknou desítky pastelových nebo naopak výrazných barevných odstínů. Potahovací hmotu na dorty barvíme opatrně, jen pár kapkami barvy - a postupně její množství doplňujeme, dokud nedosáhneme kýženého odstínu.

Kromě potahovací hmoty obarvujeme dortové a piškotové korpusy, linecké cukroví, krémy, pěny nebo bílkovou polevu na perníčky. Barevná fondánová poleva může být na donutech, v pralinkách nebo v nepečeném cukroví.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více