Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Některé druhy ovoce po natrhání ještě "dojdou", platí to i pro meruňky. Přestože vždy dáváme přednost dobře vyzrálému ovoci, ve vhodných podmínkách pevné meruňky rychle změknou a získají příjemnou sladkost. Poradíme, jak postupovat.

Ovoce vyzrálé na stromě je velmi chutné a lahodně sladké, nicméně právě při sklizni meruněk je často potřeba otrhat naráz celý strom - poté je některé ovoce krásně nazrálé, ale jiné ještě potřebuje dojít. Ta samá situace nastává při samosběrech nebo při nákupu většího množství meruněk. Má to i své výhody - postupně odebíráme ty nejzralejší kusy a nemusíme všechny meruňky "vyřešit" a zpracovat naráz.

Jak nechat dozrát meruňky

Zralé kusy spotřebujeme co nejdříve. Přezrálé meruňky jsou ideální na výrobu džemu, akorát sladké plody jsou skvělé k zavařování a mražení. Ostatní ovoce ještě necháme dojít.

  • Meruňky necháme rozložené v bedýnkách, ideálně v jedné vrstvě, aby o nich byl přehled. Pokud je budeme mít ve více vrstvách, snadno se může stát, že se některé kusy odspodu začnou kazit a my si toho nevšimneme.
  • Bedýnky uložíme na suchém a vzdušném místě. Přílišný chlad, ale ani velké horko nejsou žádoucí. Při teplotě nad 20 °C meruňky rychle dozrávají. Kontrolu je vhodné provádět cca dvakrát denně.
  • Na meruňky by nemělo svítit přímé slunce, necháme je proto dozrávat ve stínu
  • Před "docházením" meruňky nikdy neumýváme, to odložíme až na chvíli těsně před konzumací.
  • Pokud máme meruněk jen malé množství, rozložíme je na tácek nebo na plech vyložený papírem (např. papírovou utěrkou), a to tak, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly, poté je přikryjeme dalším papírem. Takto je můžeme dát i na parapet, ne však na přímé ostré slunce.
  • Pro rychlejší dozrávání se přidává jablko nebo banán, protože uvolňují etylén urychlující dozrávání. V případě meruněk to však není nutné. 
  • Při dozrávání meruňky nenecháváme v uzavřených plastových sáčcích, ve kterých jsme si je donesli domů - snadno by mohlo dojít k zahnívání.
  • Meruňky jsou lákavé pro hmyz, proto je skladujeme tak, aby k nim neměl volný přístup. 

Již vyzrálé ovoce můžeme uchovávat v chladu, třeba i v ledničce. Prodloužíme tím trvanlivost. V chladu ale již nebude probíhat proces zrání.

Podle následujícího videoreceptu snadno upečete výtečný meruňkový koláč.

Užijte si období tohoto lahodného ovoce a vychutnejte si ho. 

 

Komentáře

Další tipy a triky