Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový guláš je jednoduchý sytý pokrm, který zvládnou i začátečníci. Je to hustá omáčka gulášového typu, jejíž hlavní složku tvoří brambory. Bramborovému guláši se také říká buřtguláš. Gulášový základ je neradno podcenit.

Základ bramborového guláše tvoří cibulovo-papriková jíška. Dobře usmažená cibule a správně zpěněná paprika na tuku dají guláši správnou barvu i základní chuť. Konečné dochucení už je na každém kuchaři. Známe několik tipů, jak bramborový guláš dovést k dokonalosti.

Jak uvařit bramborový guláš

Pro 4 osoby potřebujete asi 600 g syrových oloupaných brambor, 2 lžíce tuku (sádlo nebo olej), 1 velkou cibuli, 2 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky, 1/4-1/2 lžičky pálivé papriky (pokud máte rádi pikantnější jídlo) a vrchovatou lžíci polohrubé mouky. Dále lžičku drceného kmínu, sůl, pepř, lžíci majoránky a 3–4 stroužky česneku. Pokud jíte maso, přidejte 2 dobré paprikové klobásy nebo jinou uzeninu. Vegetariáni místo toho mohou přidat uzené tofu, houby, cuketu apod. Také čerstvá paprika jídlo pozvedne.

Postup je snadný:

  • Brambory nakrájejte na kostky.
  • Na tuku usmažte cibuli zvolna dozlatova.
  • Následovat bude kmín a mletá paprika, oboje chvilinku zasmahněte. Paprika se nesmí spálit, zhořkla by.
  • Pak přidejte mouku a trochu opražte.
  • Zalijte asi 1,5 l studené vody, dobře rozmíchejte a uveďte k varu.
  • Do vroucího základu nasypte brambory a znovu začněte vařit.
  • Osolte, opepřete a na mírném ohni vařte do změknutí brambor.
  • Klobásy, pokud jdou lehce oloupat (jinak se slupkou), nakrájejte na kostičky a přidejte do guláše. Stejně postupujte u čerstvé zeleniny nebo tofu - tzn. nakrájíte na kostičky a přidáte. Nakrájenou uzeninu můžete předem osmahnout na teflonové pánvi, zvýrazníte tím její chuť.
  • Nechte 5 minut povařit, odstavte a vmíchejte rozemnutou majoránku i rozmačkaný česnek. Už nevařte, aby majoránka nezhořkla.

Tip: Pokud se vyhýbáte mouce, můžete guláš zahustit jinak: nepřidáte mouku do základu, ale po osmahnutí papriky zalijete základ vodou, přidáte brambory a uvaříte je doměkka. Část brambor pak vylovte, rozmačkejte nebo rozmixujte a zahustěte jimi guláš. Dál postupujte podle receptu.

 

Pro úplné začátečníky máme natočený videorecept na jednu z verzí výborného guláše:

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více