Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčata jsou skvělá zelenina našich zahrádek. Rostliny milují teplo a dozrávající plody z nich sklízíme od července až do podzimu. Výborně chutnají čerstvé po utržení, používáme je ke zdobení jídel, do salátů a k tepelné úpravě. Snadno je uchováme v mrazničce, dají se sušit nebo také zavařovat.

Rajčata patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, přitom jejich pěstování není složité, ale má některá specifika. Rostliny potřebují především dostatek prostoru, vláhu, živiny, teplo a světlo. Začínajícím pěstitelům poradíme, jak zeminu v okolí rajčat udržovat nakypřenou a bez plevelů.

Jak okopávat rajčata

Mezi rajčaty necháme dostatečný prostor, aby byl porost vzdušný. Tyčková rajčata vyžadují oporu a také pravidelné vylamování vedlejších výhonů.

  1. Jakmile se vysazené rostliny ujmou, zbytečně nečekáme a opatrně okopeme zeminu v jejich okolí a zbavíme ji případných plevelů
  2. Dáváme pozor, abychom nepoškodili kořeny, není potřeba kopat hluboko. Při každém okopání mírně přihrneme zeminu k rostlinám, podporujeme tím kvalitu kořenů - lépe narůstají postranní kořínky a zlepšuje se stabilita rajčat.
  3. Okopávku opakujeme pravidelně po jednom až dvou týdnech, aby plevel neměl šanci v záhonech narůstat a obírat rajčata zbytečně o živiny a vláhu. Kypření zamezuje tvorbě půdního škraloupu, častá okopávka je navíc méně pracná.
  4. Okopávání jde nejlépe, když je půda mírně vlhká, ale ne přemokřená a bahnitá. Okopávka příliš suché půdy ještě násobí její vysychání.
  5. K okopávání používáme ostré nářadí. Mohou to být motyčky, se kterými jde práce dobře od ruky.
  6. Při okopávce můžeme přidat k rostlinám trochu kompostu, rajčata mají ráda výživnou půdu.
  7. Pokud pěstujeme rajčata u spirál, pravidelně je do nich upevňujeme a také odstraňujeme vedlejší výhony. K dřevěným tyčkám je rajčata potřeba přivazovat.
  8. Při okopávce se mezi rostlinami pohybujeme opatrně, abychom je nepoškodili. Pokud spodní listy žloutnou nebo zasychají, odstraníme je. Porost by měl být vzdušný, přehledný a upravený.
  9. Okopávka s odplevelováním je důležitá především v první polovině léta, později (během horkých letních dnů) už plevely příliš nenarůstají a nakypření půdy je důležité hlavně kvůli provzdušnění půdy - nakypřená půda lépe vsakuje vláhu. 
  10. Po okopávce je možné záhony s rajčaty mulčovat. Mulč poskytuje ochranu před vysycháním půdy, brání zbytečnému odpařování vláhy a zamezuje růstu plevelů. Vhodné přírodní mulče jsou např. posekaná tráva ze sekačky (trochu oschlá) nebo sláma.

Rajčata jsou náchylná k houbovým chorobám, proto rostliny chráníme před vlhkem a zálivku provádíme zásadně ke kořenům, listy zbytečně nepoléváme. Dozrávající rajčata včas sklízíme, aby měla rostlina sílu k tvorbě dalších plodů.

Rajčatový salát si můžete připravit podle následujícího videoreceptu:

 

Komentáře

Naposledy jste si prohlédli