Nejlepší pečenou kachnu připravíme podle osvědčených receptů. Podáváme ji se zelím a s houskovým nebo bramborovým knedlíkem
Pečená kachna se v mnoha domácnostech připravuje jako tradiční sváteční pokrm. Podává se obvykle s knedlíkem a zelím, často kysaným. Protože kachnu pečeme pouze zřídka a zkušeností máme méně, může se stát, že chuť hotového masa není taková, jak jsme si představovali.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kachna pečená v troubě
Upečená kachna nesmí být vysušená, navzdory dlouhému pečení. Maso by mělo zůstat šťavnaté, s chutnou kůrčičkou. Pečení bude rychlejší, pokud maso nejprve rozporcujeme.
- Omytou kachnu, osolenou a pokmínovanou uvnitř i na povrchu, vložíme do pekáče prsíčky dolů.
- Přidáme 1,5 dcl vody, zakryjeme horním víkem pekáče (nebo alobalem) a v předehřáté troubě pečeme při teplotě asi 200 °C, během pečení průběžně poléváme.
- Asi po hodině kachnu otočíme a znovu zavřeme víkem. Během pečení opět poléváme výpekem nebo vodou.
- Po další hodině kachnu ještě jednou otočíme a již odkrytou dopečeme tak, aby se vytvořila kůrčička.
Je libo pomalu pečenou kachnu?
Délka pečení je závislá na zvolené teplotě a velikosti drůbeže.
- Kachnu omyjeme, osolíme a okmínujeme.
- Vložíme ji do suchého pekáče, který uzavřeme.
- Při teplotě 120 °C ji pečeme 4,5 hodiny bez podlévání a otevírání trouby i pekáče.
- Některé recepty počítají s nižší teplotou při pečení, které pak trvá výrazně déle, třeba celou noc.
- Poté teplotu zvýšíme na 200 °C, odkryjeme a dopečeme ještě asi 20 minut kvůli křupavé kůrčičce.
- Výsledkem bude jemné a velmi dobře propečené maso.
Kachna plněná nádivkou
Kachnu můžeme naplnit ochucenou nádivkou z nakrájené housky, vajec a mléka. Můžeme přidat nadrobno nakrájenou petrželku, uzeninu a kachní játra. Nadívanou kachnu podáváme např. s rýží nebo s bramborami.
Komentáře