

Křehká kachna nadivoko s višňovým červeným zelím
Suroviny
- 1 kachna
- lžička drceného kmínu
- 2 lžičky majoránky
- 2 bobkové listy
- 4 hřebíčky
- 1 dcl červeného vína
- 700 g červeného sterilovaného zelí
- 1 dcl červeného vína
- cibule
- cukr
- sůl
- 2-3 lžíce višňového džemu (nebo čerstvé či mražené vypeckované višně).
Postup přípravy receptu
Kachnu omyjeme, naporcujeme, osušíme, naskládáme na pekáč, dobře posypeme solí, kmínem a majoránkou.
Mezi jednotlivé kousky masa vsuneme rovnoměrně bobkový list a hřebíček.
Kachnu podlijeme vínem, pekáč dobře uzavřeme alobalem či druhým pekáčem nebo poklopem a vložíme do trouby předehřáté na 120°C a pečeme 5 hodin bez podlévání nebo otevírání trouby a zkoumání pekáče.
Po pěti hodinách se nám objeví propečená kachnička s křupavou kůrkou, ležící ve směsici sádla a báječné šťávy.
Zelí: Cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme na tuku, zalijeme vínem, přidáme zelí a dusíme. V polovině dušení přidáme višňový džem, případně mražené či čerstvé vypeckované višně. Zelí dochutíme solí a cukrem a podáváme s bramborovým knedlíkem a kachnou.
Poznámka od kuchařky
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Křehká kachna nadivoko s višňovým červeným zelím
-
Tak takhle dobrou kachnu jsem nikdy neměla
Připravila jsem si ji do pekáče už večer, zalila vínem, abych ráno v půl šestý jen dala do trouby
Výborná, šťavnatá, nevysušená
Jo a zelí - tak to byla taky úžasná dobrota
-
pasovec:Děkuji
-
Krásný recept
posílám bodík a určitě vyzkouším
-
Kachnu sice nemusím, ale višňové zelí se mi moc líbí
.Pěkný nápad.
-
na to se dá snad jen říci dobrou chuť
ale i já dodržuji, že 1.1. se nemá jíst nic od peří, ale 2.1. to už neplatí
-
-
rcp na zelí je moc zajímavý, kachnička krásně upečená
-
malaprdylka: máš pravdu, dělala jsem ji letos, tak jak píšeš,končila jsem grilem, byla tak měkká, že jsem nevěřila
-
Iness:Ahoj, taky jsem nevěřila a fakt to funguje. Už hodně pamatuju / jsem postarší/ a pekla jsem kachničku - osolit, okmínovat, nepodlívat, přiklopit - dát troubu na 120 a péci 4 hodiny - bez otvírání - prvně jsem nevěřila a podívala se za cca. 2,5 hodiny a byla v pohodě kachnička - pak po 4 hodinách odklopíš a zapneš gril a nebo zvýšíš teplotu na cca. 190 a více a necháš ještě lépe a více ztmavnout kůrčičku - kachnička je vynikající. Skutenčně to vyzkoušej a nemusíš jí vůbec podlívat. Rozpadá se a je nádherně šťavnatá - dokonce jí tak peče už i moje dcera /23 letá/ a maminka /té je 72let/. Taky nevěřily a už jinak nepečou a dokonce jsem tak pekla i husičku. Je to ňamka.
-
Jenny:Já na tyhle pověry nevěřím...už dávno to není pravda
.
-
Iness,uplně jsem polkla na prázdno
,ale dnes se nemá jíst peří,aby neuletělo štěstí
-
varilamyskakasicku:Jo jo, určitě je lepší ji péct déle na malou teplotu, aby nebyla tuhá
. Ale to má určitě vyzkoušeno spousta kuchařek
.
-
moc zajímavé zelí, určitě vyzkouším
-
Vypadá do zajímavě, kachnu mám taky letos za s sebou, také jsem ji pekla pomalu 4,5 hodiny a byla výborná
-
Iness: