Nadívaná kachna s divokým zelím

jan.alois Kuchař:

Doba přípravy: cca tři hodinky PT3H00M 6 i více Drůbeží maso 5 názorů

Kačenka tady je s kostí.
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů
Přidat další fotografii
57

Suroviny

Ingredience:
1,5-2 kg Kachna
200 g uzeného masa ( bok , plec)
100 g uzené slaniny
4 ks žemle (housky, rohlíky)
2 dcl mléka (podle potřeby)
3 ks vajec
Bylinky:
kopřivy
petrželka kudrnka
pažitka
500 g mletého vepřového boku a plece
sůl
kmín
pepř
dvě špetky muškátového květu
muškátový oříšek (strouhnout)
česnek (podle vlastní chuti )
Divoké zelí:
Hlávka červeného zelí
2 dcl červeného vína
1 ks cibule
50 g sádla
hladká mouka(podle potřeby)
ocet
cukr
nové koření
bobkový list
sůl
kmín
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kachnu vykostíme (kdo umí vykostit kuře, tak s tím nemá problém): Kachnu otočte prsy na prkénko a rozřízněte po páteři. Pak pomocí krátkého nože oddělíme skelet, nohy a křídla vykloubíme a v kloubu oddělíme. Na hrudi opatrně vyloupneme hrudní kost. Poté kachně protáhneme kosti ze stehen směrem do těla a maso oddělíme od kosti. To samé uděláme s křídly. Ty oddělíme v prvním kloubu, tzv. malém stehýnku. To by tedy bylo. Kachnu položíme kůží na prkénko, skrojíme prsa a překryjeme místo mezi stehýnky, osolíme a necháme ležet.

  2. Nádivka: Namočenou žemli v mléce vymačkáme a semeleme spolu a česnekem.

  3. Žloutky a žemli smícháme a přidáme na kostky nakrájené uzené maso a slaninu. Potom přidáme bylinky, sůl, pepř a květ s oříškem. Přidáme mleté maso a prohněteme. Nakonec vmícháme sníh z bílků.

  4. Kachnu poklademe nádivkou a na zádech sešijeme tak, aby vznikl válec. Osolíme a okmínujeme. Na pekáč dáme mřížku ze špejlí, na ni položíme kachnu, podlijeme a pečeme asi 2 hodiny. Podle potřeby podléváme a přeléváme vypečenou šťávou.

  5. Divoké zelí: Nakrájené zelí dusíme s červeným vínem a kořením. Jakmile je hotové, koření odstraníme, zahustíme cibulovou jíškou a dochutíme octem a cukrem. Zelí má mít sladkokyselou chuť s nádechem hořkosti po koření.

  6. Hotovou kachnu nakrájíme a položíme na mísu, ve které je zelí. Knedlíky podáváme na jiné míse. Výpek (šťávu) podáváme odděleně v omáčníku. Zelí může nahradit dušený špenát, ten se ovšem podává také na jiné míse. Doporučená příloha: Bramborový, houskový knedlík, bosáky nebo chlupaté knedlíky.

Poznámka

Kachna se špatně dělí na 6 a více porcí. Proto jsem kdysi zavedl tuto úpravu pro spravedlivější dělení.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nadívaná kachna s divokým zelím

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    krásný popis veškerých prací moc se mi to líbí a oceňuji,určitě vyzkouším.;-)dávám :yes::-K

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    Líbí se mi finta s mřížkou ze špejlí:yes:Přidal jsem si do oblíbených a přidělil jsem plusový bodík i když jsem ji nejedl. Dovedu si to živě představit:-))Dávám palce nahoru (i ty na nohách):yes::yes::yes::yes:
    www.clupmi.blog.cz

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    :yes::yes::-p moc hezká kachnička!!

    Odpovědět

  • yanull yanull

    Kachnička je radost pohledět,:-p ale když já nejraději obírám ty kosti, ale bod si určitě zaslouží, i za ten podrobný popis, jak s ní naložit. :yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Nádhera...královské dělení je bezva nápad a ty bosáky k tomu...už to vidím na talíři :-p

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo