Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky jsou klasickým cukrovím, které se postupem času stalo symbolem českých Vánoc. Perníková vůně je plná tepla a sama o sobě naplňuje domov sladkým a kořeněným aroma. Jedná se sice "jen" o cukroví, ale zdařilé kousky dovedou doladit náš sváteční stůl a jsou vhodné i jako vkusný dárek či malá pozornost.

Perníčky jsou snadné na přípravu a přitom se však jedná o velmi vítané cukroví. Mohou být sice jen jednoduché bez zdobení, ale také můžete zapojit více kreativity a pomocí cukrové polevy nebo jiných technik vytvořit hotová umělecká dílka. Ve srovnání s většinou dalších druhů cukroví jsou perníčky určitě levnější variantou. Na jejich přípravu vám stačí jen málo tuku, vajec a cukru.

Jak správně upéct perníčky

Perníčky tvoří na plechu jen tenkou vrstvu, a proto se pečou velice rychle. Je tedy potřeba být bdělí, abychom je zbytečně nepřipálili.
  • Plech vyložte pečicím papírem, na který poskládáte připravené perníčky. Troubu nechte předem vyhřát na cca 170–180 °C.
  • Každá trouba peče trochu jiným způsobem, proto perníčky pečlivě hlídejte a pečení přizpůsobte svým podmínkám. Stačí totiž okamžik, a perníčky se mohou připálit.
  • Perníčky pečte tak dlouho, až se přestanou lesknout a jejich povrch zmatní. Tento proces by měl trvat přibližně 7–9 minut.
  • Další plechy se budou péct rychleji, protože už je trouba dobře vyhřátá, a s tím je potřeba počítat. Přestože troubu necháte vyhřát už před prvním plechem, u následujících plechů bude vyhřátá ještě více.
  • Perníčky je potřeba po upečení potřít, aby byly na pohled pěkné.

Tradičně se perníčky pečou s dostatečným předstihem. Začínáme s nimi už v druhé polovině listopadu, aby stihly akorát změknout. Nicméně tato včasná příprava má i jedno riziko. Může se totiž stát, že se lahodné kousky budou postupně vytrácet ze spíže. Pro tyto případy doporučujeme upéct s blížícími se svátky perníčky, které jsou rychle měkké.

Jak upéct měkké a voňavé perníčky se dozvíte v následujícím videu.

Přejeme pohodové a zdařilé pečení.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky