Jak péct svíčkovou v troubě? Šťáva z masa dokonale ochutí použitou zeleninu
Kdo by nemiloval svíčkovou? Pokrm hodný nejvyšších poct, podávající se při slavnostních příležitostech, a to nejen na svatbách. Každá rodina má vlastní recept, stejně tak postup přípravy, pečená svíčková je ale bezkonkurenční.
Svíčková patří mezi ty nejtradičnější a nejváženější pokrmy u nás. Připravit se dá pouhým vařením, ovšem pečení jí dodá nezaměnitelně plnou chuť - rozdíl poznáte hned při prvním soustu. Poradíme vám, jak nejlépe svíčkovou upéct.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct svíčkovou v troubě
Žádný strach, s našimi tipy zvládne upéct svíčkovou i naprostý začátečník. Stačí si vyhradit dostatek času na přípravu a mít špetku trpělivosti k tomu.
- Nejprve je nutné nechat maso zatáhnout na pánvi. Ještě předtím ho však prošpikujte - tuk ze špeku či slaniny mu dodá na křehkosti i šťavnatosti.
- Maso vyjměte z pánve a na vzniklém výpeku osmahněte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a nakrájenou cibuli. Jakmile uvidíte, že mrkev začala pouštět barvu, přisypte lžíci cukru a nechte ho na zelenině zkaramelizovat.
- K zelenině přidejte ocet, koření, hořčici a podlijte horkým vývarem. Promíchejte a vzniklou směs přelijte do pekáčku.
- Do zeleninového základu vložte maso, pekáček přikryjte a nechte 1,5–2 hodiny péct ve středně vyhřáté troubě, tedy okolo 180 °C.
- Po dané době zkontrolujte, zda je maso hotové - mělo by se krásně rozpadat. Vyjměte ho z pekáčku i s kořením a omáčku rozmixujte dohladka.
- Zjemněte svíčkovou omáčku smetanou, případně zakápněte citrónovou šťávou.
- Maso nakrájejte na plátky a podávejte s knedlíkem a lahodnou omáčkou.
Tip: Aby se vám maso lépe špikovalo, nakrájejte špek na jednotlivé špalíčky s užším koncem a vložte je alespoň na 30 minut do mrazáku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Svíčková na smetaně je opravdu vynikající záležitostí. Pečením masa a zeleniny současně docílíte dokonalého propojení chutí jednotlivých surovin - omáčka tak získá nezaměnitelnou chuť a vy už ji nikdy nebudete připravovat jinak.
Komentáře