Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdo by nemiloval svíčkovou? Pokrm hodný nejvyšších poct, podávající se při slavnostních příležitostech, a to nejen na svatbách. Každá rodina má vlastní recept, stejně tak postup přípravy, pečená svíčková je ale bezkonkurenční.

Svíčková patří mezi ty nejtradičnější a nejváženější pokrmy u nás. Připravit se dá pouhým vařením, ovšem pečení jí dodá nezaměnitelně plnou chuť - rozdíl poznáte hned při prvním soustu. Poradíme vám, jak nejlépe svíčkovou upéct.

Jak upéct svíčkovou v troubě

Žádný strach, s našimi tipy zvládne upéct svíčkovou i naprostý začátečník. Stačí si vyhradit dostatek času na přípravu a mít špetku trpělivosti k tomu.

  1. Nejprve je nutné nechat maso zatáhnout na pánvi. Ještě předtím ho však prošpikujte - tuk ze špeku či slaniny mu dodá na křehkosti i šťavnatosti.
  2. Maso vyjměte z pánve a na vzniklém výpeku osmahněte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a nakrájenou cibuli. Jakmile uvidíte, že mrkev začala pouštět barvu, přisypte lžíci cukru a nechte ho na zelenině zkaramelizovat.
  3. K zelenině přidejte ocet, koření, hořčici a podlijte horkým vývarem. Promíchejte a vzniklou směs přelijte do pekáčku.
  4. Do zeleninového základu vložte maso, pekáček přikryjte a nechte 1,5–2 hodiny péct ve středně vyhřáté troubě, tedy okolo 180 °C.
  5. Po dané době zkontrolujte, zda je maso hotové - mělo by se krásně rozpadat. Vyjměte ho z pekáčku i s kořením a omáčku rozmixujte dohladka.
  6. Zjemněte svíčkovou omáčku smetanou, případně zakápněte citrónovou šťávou.
  7. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s knedlíkem a lahodnou omáčkou.

Tip: Aby se vám maso lépe špikovalo, nakrájejte špek na jednotlivé špalíčky s užším koncem a vložte je alespoň na 30 minut do mrazáku.

Svíčková na smetaně je opravdu vynikající záležitostí. Pečením masa a zeleniny současně docílíte dokonalého propojení chutí jednotlivých surovin - omáčka tak získá nezaměnitelnou chuť a vy už ji nikdy nebudete připravovat jinak.

Komentáře

Další tipy a triky