Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková omáčka je slavnostním jídlem, s puncem dokonalosti. Recepty se mohou malinko lišit, ale pokud má být svíčková poctivá, mají něco společného - a to velkou časovou náročnost. Svíčková se dělá den předem, aby se chutě do druhého dne stihly rozležet.

Základem svíčkové omáčky je správně zvolené maso. Tradičně se používá hovězí maso, ale myslivci dobře vědí, že vynikající svíčková je také z jelena či laně. Zvolíme sval lemující páteř, tedy svíčkovou, ale můžeme sáhnout i po tzv. nepravé svíčkové. To je sval z přední části plece, který svým tvarem, ale i jemností a křehkostí skutečnou svíčkovou připomíná.

Jak správně připravit svíčkovou omáčku

S přípravou začneme den předem. Omáčka potřebuje čas, aby se správně rozležela.

  1. Maso v celku osolíme a opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté.
  2. Na másle osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, ke které přidáme nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Smažíme, dokud zelenina nezezlátne.
  3. Maso dáme na zeleninu, přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř, podlijeme trochou vody a přiklopíme. Dáme do trouby, kde pečeme na 180 °C 4–5 hodin, dokud maso nebude měkké.
  4. Když máme upečeno, dáme maso stranou, vybereme koření a zeleninu rozmixujeme do hladké omáčky
  5. Omáčku nakonec zjemníme smetanou a dochutíme solí.
  6. Servírujeme s houskovým knedlíkem, zdobíme brusinkami, plátkem citrónu a šlehačkou.
Svíčková omáčka je ihned po uvaření výborná, ale druhý a třetí den je vynikající, proto jí dopřejte čas a nespěchejte na ni. V tomto případě se opravdu vyplatí si počkat. Celý postup si můžete prohlédnout v následujícím videoreceptu. Budeme rádi, když nám do komentářů napíšete, jak se vám svíčková povedla.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více