7 kroků k dokonalému tatarskému bifteku: Tuto delikatesu z hovězí svíčkové si zamilujete
Tatarský biftek neboli lidově "tatarák" je pochoutka připravená ze syrového hovězího masa. V restauraci si za něj připlatíme, přitom jednoduše si ho můžeme připravit i doma jako slavnostní večeři, nebo pohoštění pro přátele.
Tatarák připravujeme z nejkvalitnější hovězí svíčkové. Nejčastěji se servíruje jako předkrm, večeře, nebo je oblíbenou součástí rautu. Jeho typické chuti docílíme díky koření a jemně nasekané cibuli, nicméně chuť masa nesmí zaniknout. Celkový dojem z tatarského bifteku rozhodně podtrhne i smažená křupavá topinka, kterou potřeme česnekem a ochucený tatarák si na ni mažeme jako pomazánku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit domácí tatarský biftek
Chystáte se překvapit svou drahou polovičku, nebo uspořádat posezení s přáteli? Správně dochucený tatarský biftek rozhodně sklidí velký úspěch. Na kvalitním mase nešetříme a vybíráme co nejčerstvější nejlépe přímo od řezníka, který nám může pomoci i s naškrábáním masa, nebo jej jednoduše špičkou nože zvládneme naškrábat i doma. Do pravého tataráku se totiž maso nemele, ale škrábe. Vznikne nám najemno nakrájená směs masa, kterou budeme dochucovat podle své chuti.
- Přidáme najemno nakrájenou cibuli, nebo chuťově jemnější šalotku.
- Podle chuti osolíme, opepříme a můžeme přidat trochu mletého kmínu i chilli.
- K tomu přidáme lžičku dijonské hořčice a podle chuti trochu kečupu a worcestrové omáčky.
- Také můžeme přidat nasekané kapary se svou specifickou chutí, která se k tataráku výborně hodí.
- Promícháme vidličkou a na talíři úhledně vytvarujeme bochánek.
- Zakápneme extra panenským olivovým olejem a ozdobíme žloutkem, nebo pro gurmány křepelčím vajíčkem.
- Na oleji osmažíme dozlatova z obou stran plátky chleba, které potřeme stroužkem česneku.
Jak dlouho vydrží tatarský biftek
Vzhledem k tomu, že tatarský biftek je syrové maso se syrovým žloutkem, jeho trvanlivost bez rizika je otázkou 2-4 hodin. Nedáváme mrazit, protože struktura i chuť masa by byla výrazně horší. Nespotřebovanou směs masa můžeme využít například jako karbanátky, které tepelně upravíme a tím i prodloužíme trvanlivost. Celý postup, jak připravit výborný tatarský biftek, můžete zhlédnout také v našem video-návodu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Upotřebit starší chléb nebo pečivo lze s trochou přemýšlení docela snadno. Nabízíme několik praktických nápadů
Jak využít šalotku v kuchyni? Chutí je jemnější a lahodnější než klasická cibule. V omáčkách se navíc dokonale rozpustí
Komentáře