Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 kroků k dokonalému tatarskému bifteku: Tuto delikatesu z hovězí svíčkové si zamilujete
Zdroj: Toprecepty

Tatarský biftek neboli lidově "tatarák" je pochoutka připravená ze syrového hovězího masa. V restauraci si za něj připlatíme, přitom jednoduše si ho můžeme připravit i doma jako slavnostní večeři, nebo pohoštění pro přátele.

Tatarák připravujeme z nejkvalitnější hovězí svíčkové. Nejčastěji se servíruje jako předkrm, večeře, nebo je oblíbenou součástí rautu. Jeho typické chuti docílíme díky koření a jemně nasekané cibuli, nicméně chuť masa nesmí zaniknout. Celkový dojem z tatarského bifteku rozhodně podtrhne i smažená křupavá topinka, kterou potřeme česnekem a ochucený tatarák si na ni mažeme jako pomazánku. 

Jak připravit domácí tatarský biftek

Chystáte se překvapit svou drahou polovičku, nebo uspořádat posezení s přáteli? Správně dochucený tatarský biftek rozhodně sklidí velký úspěch. Na kvalitním mase nešetříme a vybíráme co nejčerstvější nejlépe přímo od řezníka, který nám může pomoci i s naškrábáním masa, nebo jej jednoduše špičkou nože zvládneme naškrábat i doma. Do pravého tataráku se totiž maso nemele, ale škrábe. Vznikne nám najemno nakrájená směs masa, kterou budeme dochucovat podle své chuti. 

  1. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, nebo chuťově jemnější šalotku
  2. Podle chuti osolíme, opepříme a můžeme přidat trochu mletého kmínu i chilli.
  3. K tomu přidáme lžičku dijonské hořčice a podle chuti trochu kečupu a worcestrové omáčky.
  4. Také můžeme přidat nasekané kapary se svou specifickou chutí, která se k tataráku výborně hodí. 
  5. Promícháme vidličkou a na talíři úhledně vytvarujeme bochánek.
  6. Zakápneme extra panenským olivovým olejem a ozdobíme žloutkem, nebo pro gurmány křepelčím vajíčkem
  7. Na oleji osmažíme dozlatova z obou stran plátky chleba, které potřeme stroužkem česneku

Jak dlouho vydrží tatarský biftek

Vzhledem k tomu, že tatarský biftek je syrové maso se syrovým žloutkem, jeho trvanlivost bez rizika je otázkou 2-4 hodin. Nedáváme mrazit, protože struktura i chuť masa by byla výrazně horší. Nespotřebovanou směs masa můžeme využít například jako karbanátky, které tepelně upravíme a tím i prodloužíme trvanlivost. Celý postup, jak připravit výborný tatarský biftek, můžete zhlédnout také v našem video-návodu

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář