Jak připravit nadýchanou piškotovou roládu krok za krokem? Podle názorného videa to zvládnou i začátečníci
Jemné a nadýchané piškotové těsto namazané marmeládou nebo pudinkovým krémem, stočené do krásné rolády a posypané kokosem nebo mletými ořechy, je pastvou pro naše oči i chuťové buňky. Připravte tu nejlepší roládu podle osvědčených postupů a zaručeně si skvěle pochutnáte.
Jak připravit piškotové těsto na roládu
Na roládu z piškotového těsta budeme potřebovat především větší množství vajec, ty jsou jeho základem. Dále už jen mouku a cukr. Pro začátečníky by mohlo být náročnější ušlehat sníh, ale pokud máte elektrický šlehač, zvládnete to raz dva. Pouze z těchto tří surovin (vejce, mouka, cukr) připravíme to nejlepší nadýchané a jemné těsto:
- Vejce vyklepneme a pečlivě oddělíme žloutky a bílky.
- Z bílků vyšleháme tužší sníh.
- Ze žloutků a cukru krupice ušleháme pěnu, do které zlehka sníh vmícháme.
- Poté začneme přimíchávat po malých částech i mouku. Nespěchejte a přidávejte mouku pouze po lžících, aby si těsto zachovalo nadýchanou konzistenci.
- Plech vyložíme pečicím papírem a rozetřeme na něj připravené těsto.
- Plech s těstem pečeme v předem rozehřáté troubě na 180 °C dokud těsto nezrůžoví. Netrvá to dlouho, přibližně 8 minut, proto raději neodcházejte a troubu dobře hlídejte.
- Ihned po upečení těsto překlopíme z pečicího papíru na lehce navlhčenou utěrku a srolujeme.
- Po vychladnutí těsto s utěrkou rozprostřeme a natřeme krémem.
Pudinková náplň do piškotové rolády
Oblíbenou náplní do rolády je pudinkový krém, který připravíme z vanilkového pudinku:
- Pudink uvaříme podle návodu na obalu a poté ho necháme vychladnout.
- Připravíme máslo, které necháme zahřát na pokojovou teplotu.
- Po vychladnutí pudinku do něj zašleháme změklé máslo a náplň je připravená.
Plát natřený krémem opět srolujeme a potřeme i povrch rolády. Nakonec roládu posypeme kokosem či nasekanými ořechy.
Piškotová roláda s marmeládou
Roládu můžeme také jednoduše potřít marmeládou nebo nakombinovat tenkou vrstvu marmelády a pudinkového krému.
Zvláště pokud máme tužší marmeládu je lepší jí potřít piškot ihned po upečení, dokud je ještě teplý. Teplý piškot marmeládu rozehřeje a ta se bude lépe a rovnoměrněji roztírat, a to bez zbytečného natržení piškotu.
Nejste si jistí, jak si poradit s roládou a připadá vám moc složitá? Pečení piškotového těsta na nadýchanou roládu i přípravu lahodné pudinkové náplně můžete zhlédnout v následujícím video-receptu:
Přejeme, ať se vám roláda podaří a máte z ní radost.
Komentáře