Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vejce je produktem samic ptáků. Je to vlastně oplozená vaječná buňka, která je bohatá na bílkoviny, tuky, vitamíny a minerály. Vajíčko se skládá ze žloutku, bílku a ochranného obalu, kterým je tvrdá skořápka.

Nejčerstvější vejce jsou ta, která najdeme v kurníku u vlastních slepiček a rychle je spotřebujeme. Věřit můžeme i známému chovateli. Koupená vejce je vhodnější prověřit - tím spíše, když se blíží ke konci datu spotřeby, což je uvedeno na obalu.

Jak poznat dobré a zkažené vejce

Rozklepnutá zkažená vejce nás ochromí pronikavým a nepříjemným zápachem. Bílek se žloutkem mívají zelenočernou barvu, podobající se plísni. Zkažené vejce poznáme i bez jejich rozbití. Při potřesení u ucha obsah skořápky zachrastí - je to známka toho, že se bílek se žloutkem oddělili od svého obalu. Při ponoření vejce do studené vody plave to zkažené po hladině - na vině je vzduchová bublina, která se uvnitř něj vytvořila. Čerstvá vejce na rozdíl od nich klesnou na dno nádoby nebo "plavou" v její spodní polovině.

Vejce se nedoporučují jíst syrová hlavně v případě, kdy si nejsme jisti tím, jak jsou stará. Koupená vajíčka vždy tepelně upravíme.

Z prokazatelně čerstvých vajíček můžeme připravit vaječný likér, na kterém si už pochutnávaly mnohé generace před námi. Na jeho přípravu se můžete podívat v našem videu:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli