Jak připravit bylinkový olej. Aromatické bylinky mu dají skvělou chuť a vůni. Použijeme ho k dochucování pokrmů
Bylinkové oleje jsou výborné k dochucování jídel. Připravujeme je z oblíbených bylinek a koření, které je příjemně provoní. Vyzkoušet můžeme více variant ochucení a jakmile olej spotřebujeme, připravíme opět čerstvý.
Potřebovat budeme lahvičky se šroubovacími víčky - můžeme použít sklenice od kečupu, ale stačí i menší. Láhve by měly být dobře vymyté a vypařené. Po zchladnutí do nich narovnáme bylinky a koření. Můžeme vyzkoušet oblíbené kombinace:
- rozmarýn a pepř
- česnek, chilli papričky a bazalka
- tymián, citronová kůra a jalovec
- česnek
- chilli papričky
- zázvor a česnek
- bazalka
- libeček
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Potom každou láhev doplníme olejem (olivovým, slunečnicovým nebo jiným) a uzavřeme. Před použitím bylinkový olej necháme alespoň týden uležet. Jakmile ho začneme odebírat, dáváme pozor, aby všechny bylinky zůstávaly zakryté olejem, případně olej můžeme přecedit do jiné láhve.
Bylinkové oleje používáme k dochucování nejrůznějších pokrmů, hodí se do pomazánek a salátů, uplatní se při grilování.
Komentáře