Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na co se používá libeček. Co jím můžeme ochutit a ke kterým jídlům se nejvíce hodí. Oblíbené recepty na využití libečku
Zdroj: Top recepty

Libeček, vytrvalá rostlina s výraznou příjemnou vůní, se pěstuje na mnoha zahradách. Patří mezi nejoblíbenější zahradní byliny, které se používají k dochucování pokrmů. Náš článek poradí, na co se libeček nejvíce hodí a jaké jsou oblíbené recepty na jeho využití.

Libeček - univerzální koření

Libeček přidáváme do polévek, omáček, pod maso, do různých gulášů, masových jídel a do zapečených bramborových a těstovinových pokrmů. Dává výbornou chuť bramborové kaši. Přidáváme ho do rozmačkaných a omaštěných brambor. Svěží jarní libeček je nejchutnější. Krájíme ho najemno, tuhé stonky nepoužíváme. 

Pomazánky a bramboráčky

Úplně nejlepší je čerstvý libeček. Dobře chutná v kombinaci s česnekem. Čerstvě natrhaný libeček nakrájíme a přidáváme do různých pomazánek, třeba do tvarohové, sýrové a vajíčkové. Výborně chutná na chlebu, bílém pečivu a v bramborových plackách - stačí přisypat libeček do bramborákového těsta.

Jak ochutit masové pokrmy libečkem

Libeček zvýrazňuje chuť masových pokrmů. Zvlášť ho oceníme při vaření chalupářských jídel - stačí pro něj zajít do zahrádky a koření je hned po ruce. Podle našich receptů se hodí k pečenému kuřeti a dalším masům. Je vhodný do různých těstíček k obalování (před smažením) i do slaných náplní a nádivek. Pokud nám jeho výrazná chuť vyhovuje, určitě libečkem nemusíme šetřit.

Libeček jako koření

Když libeček vyroste brzy na jaře do značné velikosti, často uvažujeme, jak ho zakonzervovat k pozdějšímu využití. Nejjednodušší je mražení, ale oblíbené je i libečkové pesto - inspiraci na jeho zpracování pro pozdější využití jsme připravili do dalšího článku.

Jakmile libeček na zahradě pěkně naroste, je nejvyšší čas ho zpracovat, abychom ho měli stále po ruce a mohli používat v průběhu celého roku. Další možností uložení je jeho usušení a využití do domácích kořenících směsí.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více