Jak správně připravit houby na mražení a jak je zamrazit? Poradíme vám, jak na to
Z lesa se stále vracíme s plnými košíky, což těší naše oči i chuťové pohárky. Ovšem pokud jste již přejedeni houbových lahůdek, je na čase dary lesa uskladnit na pozdější použití. Kromě sušení je lze úspěšně zamrazit.
Houby, kam se člověk podívá - tak často vypadá léto a podzim v našich lesích. Díky těmto darům lesa si pak můžeme pochutnávat na nejrůznějších houbových dobrotách - od smaženice přes omáčky a polévky z hub až po houbový guláš. Není však na škodu houby uschovat na dobu mimo sezónu, kdyby nás přepadly chutě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit houby na mražení
Houby je potřeba před zamrazením tepelně upravit, a to buď vařením, nebo dušením. Ještě předtím vás však čeká důkladné očištění hub a jejich nakrájení.
- Blanšírováním, tedy krátkým povařením, zajistíte zdravotní nezávadnost hub. K houbám můžete přidat také trošku soli. Po uplynutí 4 minut varu je šokově zchlaďte ledovou vodou, rozdělte na porce a houby pak uložte do mrazáku.
- K dušeným houbám se často přidává sůl i tuk a dusí se tak rovnou jemně ochucené. Jakmile jsou houby měkké, opět je potřeba šokově je zchladit, naporcovat i s tekutinou a zcela vychladlé následně vložit do mrazáku.
Tip: Houby připravené do mrazáku nezapomeňte popsat - štítek by měl obsahovat druh pokrmu/ingredience, typ zpracování (dušení/vaření) a datum přípravy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zamrazit houby
Mražení hub není nic složitého, pokud jste je správně připravili. Tepelná úprava je totiž klíčovým bodem při mražení hub, díky kterému chráníte své zdraví před nežádoucími mikroorganismy a plísněmi. I mražení má však svá neměnná pravidla.
- Houby je potřeba uložit k zamražení vždy až vychladlé na pokojovou teplotu.
- Nejen houby, ale i jiné suroviny či hotová jídla zamrazujte nejlépe po jednotlivých porcích. Bude to přehledné a ušetříte si tím velké množství času.
- Dušené houby se mrazí zásadně po porcích, ovšem u hub blanšírovaných lze zamrazit každý kousek zvlášť. Stačí povařené houby nechat okapat, vychladnout a následně je rozprostřít v jedné vrstvě na plech. Celý plech pak vložte do mrazáku a jakmile houby zmrznou, sesypte je do vhodné nádoby.
Tip: Jednou zamražené houby už nerozmrazujte, používejte je rovnou z mrazáku a spotřebujte je nejlépe do 6 měsíců od zpracování a uložení k ledu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Hledáte-li pokrm, do kterého upotřebit mražené houby, jistě vás potěší recept na vepřové plátky pečené na houbách a hlávkovém zelí. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře