Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahoda je plod jahodníku, který tvoří souprava nažek na zdužnatělém květním lůžku. Jahody patří k drobnému ovoci. Jsou měkké, šťavnaté a chutné, ale rychle se kazí, proto je musíme co nejdříve zpracovat.

Jahody patří mezi nejchutnější a nejoblíbenější druhy ovoce nejen v době sklizně, ale po celý rok, a to díky dovozu produktů ze zahraničí. Jahody jsou jedinečné pro svou chuť, vůni a variabilnost při přípravě moučníků, krémů, nápojů, sirupů a jedlých dekorací.

Jak připravit jahody, aby se nekazily

Při větší úrodě nebo po větším nákupu plody musíme zachovat vhodným způsobem v čerstvém stavu. Máme více možností postupu.

  1. Jahody zbavíme stopek a lístků a pečlivě je osušíme, aby nezahnívaly. Co nejdříve je spotřebujeme.
  2. Jahody uchováme v uzavřené dóze v lednici a brzy je spotřebujeme. Pokud možno nejpozději druhý den po sklizni.
  3. Jahody omyjeme, osušíme, rozložíme na podnos a necháme zmrazit.
  4. Jahody zavaříme jako kompot, který sterilujeme a uchováme v chladu.
  5. Jahody prosypeme cukrem a uložíme v lednici. Zužitkujeme ovoce i šťávu.
  6. Jahody potřeme celé nebo na řezu želatinou, aby neoschly a nečernaly.
  7. Jahody namočíme do karamelu nebo do čokolády a necháme ztuhnout.

Jahody zůstanou jako čerstvé, pokud je na moučníku polijeme želatinou a vytvoříme tak průhlednou vrstvu. Ukážeme vám přípravu nepečeného tvarohového dortu:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli