Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 receptů na sušenky s medem: Vyzkoušejte dobroty pro začátečníky i labužníky
Zdroj: Toprecepty, koláž Toprecepty

Medové sušenky jsou jednoduchým pečivem, které můžeme připravovat pro děti i pro dospělé na výlety, do práce, i jen tak, jako "sladkou tečku" po dobrém obědě. Na sušenky je mnoho zajímavých a výborných receptů. Ty naše vybrané spojuje využití medu.

Med jako sladidlo se uplatní i v jiných moučnících než jsou známé perníčky. Můžeme jím ochutit lité moučníky typu perník, různé řezy a cukroví. Pro své zdravotní a energetické benefity se také skvěle hodí k oslazení a ochucení různých fit tyčinek nebo sušenek. Těsta, v nichž nahradíme cukr (zvláště ten bílý) medem, jsou zdravější. 

Vybrali jsme pro vás 7 oblíbených receptů na medové sušenky. Med funguje v těstě i jako pojidlo, zvláčňuje ho.

[rozcestnik-rad]

1. místo

Na úvod nabízíme nejjednodušší sušenky pro úplné začátečníky. Rozmačkáme banány, smícháme s ovesnými vločkami, dosladíme medem. Můžeme přidat oříšky nebo jiná semínka. pak na plech vyložený papírem na pečení tvoříme lžičkou hromádky, trochu splácneme a pečeme při 160–180 °C asi 30 minut.

2. místo

V těchto sušenkách použijeme kromě drcených ovesných vloček ještě žitnou celozrnnou mouku a vejce. Ochutíme medem a kokosem, těsto zahustíme chia semínky. Hromádky na plechu s pečicím papírem rozmáčkneme vidličkou na placičky a pečeme asi 10 minut v horké troubě.

3. místo

V míse smícháme ovesné vločky, sušené ovoce, mouku, kypřicí prášek a mleté ořechy. Zvlášť rozmícháme rozehřáté máslo, med a mléko. Pak obě směsi smícháme dohromady. Pomocí lžičky tvoříme hromádky na plech s pečicím papírem. Pečeme asi 10 minut.

4. místo

Pokračujeme dalším z receptů na jednoduché a voňavé sušenky. Z těsta snadno vytvoříme kuličky velké asi jako vlašský ořech, které klademe na plech s pečicím papírem dál od sebe. Každou kuličku ozdobíme kouskem ořechu a poprášíme skořicí. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut.

5. místo

Na rozvalované a vykrajované sušenky připravíme těsto s kokosovým olejem místo másla. Také směs špaldové a rýžové mouky dává tušit nevšední dobrotu. Těsto sladíme medem a ochutíme skořicí. Vykrájené tvary můžeme zdobit sušenkovými razítky.

6. místo

Na voňavé sušenky vyšleháme změklé máslo s medem, můžeme přidat i třtinový cukr, ale není to nutné. Zahustíme moukou, kypřidlem je jedlá soda, ochutíme skořicí, která se k medu báječně hodí. Na plech klademe lžičkou hromádky, které se ve vyhřáté troubě roztečou na placičky.

7. místo

A na závěr máme recept pro labužníky a ty, kdo v kuchyni rádi zkouší něco nového. Sušenky italského typu se pečou dvakrát. Nejdříve z těsta upečeme válečky, které mírně zchladlé nakrájíme na plátky a rozložené dopečeme. Vzniknou křupavé a křehké sušenky. Tyto jsou ochucené kávou, kávovým rumem a ořechy.

Na úplný závěr nabízíme videorecept na  sušenky Oříškový sen.

 
 
 
 
 
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více