Qasháky ala Babilon- kvašáky

cvrnda Kuchař: cvrnda

Zavařeniny 7 názorů

Recept si neoblíbil žádný kuchař

Suroviny

okurky
česnek
křen
sůl
voda
(mrkev, kopr)
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Okurky očistíme, sklenice řádně umyjeme a víčka taky (ne oční, ale na sklenice!!!).
    Okurky napícháme vidličkou (stačí 3x z jedné a 3x z druhé strany) a naklademe do sklenic.
    Přidáme do každé sklenice dvě kolečka křenu a dva stroužky česneku.

  2. Připravíme nálev - množství dle potřeby, poměr je 40 gramů soli na jeden litr vody.
    Pořádně rozmícháme a zahřejeme (ne do varu, stačí cca 70 stupňů Celsiových).

  3. Teplý nálev nalijeme do sklenic a pořádně uzavřeme. Chladnutím se víčka ještě přicucnou.
    Necháme v komoře či chladné spižírně odstát minimálně 3 týdny .
    Poté dle libosti žereme. Mělo by to vydržet dlouho...

Poznámka

Omlouvám se za slovník a název, ale chtěl jsem předat recept přesně dle autora.

V závorce je, co jsem přidal já.

Vydrží do další sezony, ale po otevření pro rychlé zpracování.

Dal jsem do menších sklenic a použil malé nakladačky, zůstaly křupavé i po roce skladování.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Qasháky ala Babilon- kvašáky

  • casino casino

    hospodyne:
    Aha:-!
    A já si dycky řikal, vodkaď tak brzo beró oharky:-O:-O
    No a zatím jsme baštili qašáky s fósama :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    casino: no právě já z jižní Moravy pocházím. Kvašáky na poutích / zvláště tzv." okurkové poutě "/ zkraje léta byly z loňské produkce a protože byly určeny k výdělku, byly žádoucí velké. Nakládaly se do sudů, po vykvašení se sudy zatloukly a uložily právě do příštího léta. Ty pracovní postupy se stále uchovávají např. ve Bzenci, Vracově, prostě tam, kde jsou ještě pamětníci a kde byla tradice silná. Já ale neznám nikoho, kdo by dlouhodobé uchování znal. Dělají to i tak, že vykvašené okurky zalijí octovým lákem, ale chutná to úplně jinak
    Nakladačky se před kvašením nenapichují, není důvod.

    Odpovědět

  • casino casino

    omyl při vkládání
    a napladačky je překlep, který už nelze opravit...;-(

    Odpovědět

  • casino casino

    hospodyne:
    U nás qašáky neděláme, ale znám je ještě z dob kdy jsme rajzovali po poutích:yes: V určitou roční dobu to byl, zvláště na jižní Moravě, šlágr asi takový, jako je na festách v jižní Itálii vařená volská tlama :-)
    Vlastně i u nás jednou málem kvašáky byly8-(
    To když paní casinová před zavařováním napladaček je v máchací vaně nechala vypěnit a zapomněla na ně ;-(
    No, asi vypěnily a patrně i vykvasily...:-8
    Nevím už, jak tu hmotu likvidovala:-O Já bych vytáhl zátku a z vany je vypustil:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    casino: :-)my děláme kvašáky zásadně z nakladaček, přerostky sezobou slepice. Jednak rychleji vykysají /vykyšou, nebo jak se správně vyjádřit/, jednak je to chuťově jiný level. Jsou tvrdé, křupavé, nevystřikují. Myslím ale, že o velikost jde až naposled. To zásadní je mléčné kvašení. Lupení je už na každém, jak je zvyklý.
    Dcera je často nosí do práce a teď mám velkou "zakázku" od šéfa její farmaceutické firmy na kbelík kvašáků na velkou grilovací párty. Takže i Pražákům chutnají.;-)

    Odpovědět

  • cvrnda cvrnda(autor receptu)

    není to kvašák v pravém slova smyslu, ale je třeba zkusit:-);-)

    Odpovědět

  • casino casino

    "Qasháky ala Babilon- kvašáky"
    Vždycky jsem si myslel, že kvašáky se dělají z přerostlých oharků a ne z nakladaček, natož malých (viz poznámka)
    No, podle názvu kvašáky, ale podle "...do sklenic a pořádně uzavřeme." spíše časované pumy, že ;-) pokud se "to" tedy začne chovat podle názvu, že :-D

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: postupně přidávat okurky na kvašáky prave kvašáky domaci kvasaky uchovani kvašáky za studena pomer soli a vody na kvasaky

Zapomněl/a jsem heslo