Kvašáky alá "Sparta" dle Jožky Valáška

ZDENEK12 Kuchař: ZDENEK12

Zeleninová jídla 17 názorů

Suroviny

Okurky
kopr
česnek
křen
ocet
sůl
pálivá paprika
NÁLEV
1.6 litru vody svaříme
3 polévkové lžíce soli
5 stroužků česneku prolisujeme
kousek křenu postroužeme na struhadle a přidáme
3 lžíce octa
1 pálivá paprika
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Okurky očistíme, naskládáme do 4-litrové sklenice a proložíme koprem.Zalijeme vlažným nebo studeným nálevem.

Poznámka

Počkáme 9-10 dní

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 078 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kvašáky alá "Sparta" dle Jožky Valáška

  • bramburek bramburek

    Dnes jsem naložila, tak se těším na výsledek :-)

    Odpovědět

  • Lendule Lendule(neregistrovaný)

    Jsou moc dobre<3

    Odpovědět

  • Lendule Lendule(neregistrovaný)

    Vcera jsem nalozila :-)budu se tesit jak budou chutnat

    Odpovědět

  • jamarela jamarela

    tyto kvašáky nemají chybu....dělala jsem je poprve a hned se povedly. Známí byli u vytržení. Právě dělám další.......:yes:

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Jan: Svařím: na 1l vody 1 vrchovatá lžíce soli. Dno sklenic vyskládám listy nejlépe křenové, vínové, ale mohou být i z černého rybízu a višní. Dávám hodně česneku, rozkrojím na čtvrtky a plátky křenu ( tak3 špalíčky 5 cm) navrch pouze malá snítka kopru zeleného, ne kvetoucí, aby nepřebil chuť. Mnoho kopru způsobuje přílišnou kyselost. Povrch zakryji opět listím. Zaliji horkým roztokem se solí a zazátkuji. Okurky se zpočátku zakalí a bouřlivě kvasí, někdy voda uteče, ale můžeme víčko odkrýt a dolít čerstvým roztokem se solí. Po pár týdnech se voda v láhvi vyčistí. Takto vydrží do další sezóny, ale většinou jsou snědené hodně brzo. Každopádně láhve s víčky na zakroucení. :yes:

    Odpovědět

  • Jan Jan(neregistrovaný)

    2 litry vody, 100g soli bez jodu, kopr, celý pepř, česnek, hrst vinných nebo dubových listů, 1-2 kg okurek. Rozpustit všechnu sůl, na dno vymytých sklenic dát listy, kopr, pepř, česnek, naskládat pečlivě očištěné nepoškozené okurky. Zalít slanou vodou, přikrýt kulatým víčkem menším než sklenice s okurkami a zatížit třeba jinou menší sklenicí s vodou, aby lák přikryl všechny okurky. Nechat kvasit 1-4 týdny, občas sebrat křís, ochutnávat, až jsou správně kyselé.
    To je kvašení. Ocet tam nemá co dělat, kvašení zastavuje.

    Odpovědět

  • Koubkova Koubkova

    Letos jsem nakládala , na mně jsou moc slané , můj přítel polák si je velice chválil, ORIGINÁL POLSKÉ OKURKY, příští rok je musim udělat znovu ,já osobně dávám přednost kyselým okurkám ;-)

    Odpovědět

  • jerry-05 jerry-05

    Dnes jsem nasel zapomenutou sklenici s okurky ve sklepe. Chtel jsem ji vyhodit, ale nedalo mi to, otevrel jsem ji a vytahl okurek. Pekne vonel, tak jsem ho ochutnal a opravdu byl stale vyborny.
    Slupka trosku tvrdsi ale jinak vyborny.Davam boda! Jerry-O5:yes:

    Odpovědět

  • Andy78 Andy78

    Také jsem je zkoušela a jsou moc dobré. Použila jsem úpravu receptu, jak psal Petr a fakt supr :-p

    Odpovědět

  • Pet Pet(neregistrovaný)

    Zkoušel jsem letos (léto 2013)recept alá Sparta, trochu jsem jej opravil. Česnek jsem nemačkal ale nakrájel na teňoučké plátky a ani papričku ani česnek ani křen jsem nevařil s nálevem ale přidal k okurkům do sklenice a zalil ještě teplým nálevem.
    Tak dobré kvašáky jsem ještě nejedl chválím autora!

    Odpovědět

  • jerry-05 jerry-05

    Vyborne, nemaji chybu! Delal jsem podle dvou receptu, ale tyto jsou nejlepsi!:-p

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Zdenuš. Máš krásné kvašáky. Taky mám naložený v keramickým soudečku, ale dáváme jen vodu-převařenou, sůl, kope, viný list, /někdy višňový/ kousek chleba. Ale tvůj nálev mne dostal a příště jistě vyzkouším a jsem zvědavej na chuť. (Podobný jako Jirka 66)Zatím +bodík 4

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    Okurky byly:-p foto a:yes:

    Odpovědět

  • Josef Klenovský Josef Klenovský(neregistrovaný)

    Osobně Josefovy kvašáky znám a o jejich kvalitě není nejmenších pochyb !!!:-p:yes:

    Odpovědět

  • bohdana bohdana

    Tak jsem je naložila:-Da počkame jak budou chutnat:-)):yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: nálev na kvašáky kvašáky a zdraví kvasaky s cesnekem recept na dobré kvašáky jak udělat kvašáky kvašaky bez octa česnekové kvašáky dobre kvasaky polske kvašaky pravé kvašáky výborné kvašáky kvašáky domácí kvašáky kvašáky s octem kvašáky recept rychlokvasky v pet lahvi recept na kvašáky babiččiny kvašáky valaska cockova polevka recept na vyborne kvašaky