Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kosmatice nazýváme květy černého bezu, které jsou obalené v chutném těstíčku a usmažené dozlatova. Tento recept pochází z receptářů našich babiček a dá se připravit jak na sladký způsob, tak i na slaný.

Na dokřupava usmaženém květenství černého bezu jsme si s oblibou pochutnávali u našich babiček, které je rády usmažily buď jako dezert nebo jako slaný řízek. Správné kosmatice by měly mít po usmažení nadýchaný a rozcuchaný tvar.

Jak připravit kosmatice

Na přípravu kosmatic v banánovém těstíčku sbírejte velká a bohatá květenství, před smažením se nedoporučuje květy omývat. 

  1.  
  2. Čerstvě nasbírané květy bezu neumývejte, pouze opatrně protřepejte, tím odstraníte případný menší hmyz.
  3. Na talířku rozmačkejte vidličkou banán a vložte ho do hlubší nádoby. Dále k němu přidejte ostatní suroviny a ručním šlehačem ušlehejte středně husté těstíčko.
  4. Celé květy uchopte za stonky, namočte do těstíčka a položte do pánve s rozehřátým olejem. Květy pozvolna smažte 3–4 minuty do zlatavé barvy.
  5. Poté nůžkami odstřihněte stonky, květy obraťte a znovu pozvolna smažte 3–4 minuty.
  6. Usmažené kosmatice položte na papírovou utěrku a nechte odsát přebytečný tuk, poté je můžete posypat podle chuti cukrem či skořicí a podávat na stůl.

Zůstal vám přebytek nasbíraných květů černého bezu a nevíte co s nimi? Pojďte si připravit podle snadného videoreceptu i bezinkový sirup. Jaké další dobroty děláte s květy černého bezu? Podělte se s námi o zkušenosti v komentáři.

 

 

Komentáře