Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křupavé bramboráky patří mezi tradiční recepty našich babiček. U bramboráků bezpochyby platí pravidlo, že v jednoduchosti je krása, protože je připravíte z minima surovin a chuťově jsou neodolatelné.

Bramboráky jsou oblíbenou dobrotou, která svou přípravou nezabere příliš mnoho času a výsledek stojí rozhodně za to. Tyto křupavé placky se skvěle hodí k rychlé večeři, ale i jako chuťovka k pivu. Vylepšit je můžete také přidáním uzeného masa.

Jak usmažit bramboráky

Připravte pro vaši rodinu křupavé bramboráky, které dokonale provoní celý dům česnekem a také majoránkou.

K přípravě bramboráků budete potřebovat tyto suroviny

  1. Brambory nejprve oloupejte a poté je do mísy nastrouhejte nahrubo, díky hrubší textuře budou bramboráky po usmažení křupavější.
  2. Stroužky česneku oloupejte a prolisujte k nastrouhaným bramborám.
  3. Dále přidejte vejce a podle své chuti také sůl, kmín i majoránku. Těsto by mělo být výrazně ochucené, aby nebyly bramboráky příliš mdlé.
  4. Těsto důkladně promíchejte a zahustěte strouhankou či hladkou moukou podle potřeby, tak, aby se na pánvi placky dobře tvarovaly. Těstíčko by nemělo být ani řídké, ani příliš husté.
  5. V hlubší pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje nebo sádla a vkládejte do něj menší hromádky těsta, které roztáhnete na placku.
  6. Bramboráky usmažte dozlatova z obou stran a odkládejte je na papírovou utěrku, aby pohltily přebytečný tuk.

Tip: Podle rad našich babiček můžete do bramboráků přidat horké mléko, které zajistí světlou barvu brambor, brambory pak neztmavnou.

Bramboráky patří mezi jídla, pro která má většina z nás slabost. Poslouží k rychlé večeři i jako příloha k masové směsi. Křupavé bramboráky můžete obložit i kysaným zelím s uzeným masem, získáte tak oblíbenou staročeskou cmundu.

Komentáře

Další tipy a triky