Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše národní omáčka, oceňovaná i cizinci, je poměrně náročná na čas, pracnost (ta pravá a opravdu vymazlená) i na cenu. Zeleninová chuťově vyvážená omáčka osloví téměř každého. Čas i cenu snížíme použitím vlastní zeleninové směsi.

Při samotném vaření omáčky díky předpřipravenému polotovaru odpadne čas potřebný k čištění a krájení nebo strouhání zeleniny. Navíc ji budeme mít vždy po ruce. Máme dvě možnosti, jak si zeleninu připravit - buď ji zavařit nebo zmrazit. Každý způsob má své plus i minus.

Jak připravit zeleninu pod svíčkovou

Zeleninu pod svíčkovou doporučujeme namíchat v poměru 1,5 dílu mrkve, 1 díl celeru a 1 díl petržele

  1. Mražená směs I.: Očištěnou zeleninu nastrouhejte na velkých kapkách, smíchejte, pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla, rozdělte do porcí na jedno vaření (na 1 kg masa počítejte asi 400 g zeleniny) a zmrazte.
  2. Mražená směs II.: Očištěnou zeleninu nakrájejte na kostičky nebo nudličky, blanšírujte 2–3 minuty, ihned zchlaďte ve studené vodě a po okapání naporcujte a zmrazte. Tip: Tuto směs v menších dávkách využijete i do polévek.
  3. Zavařená směs: Směs z obchodů známou pod názvem Halali můžete docela dobře napodobit v domácích podmínkách a mít tak ve sklenicích okořeněnou a okyselenou zeleninu připravenou k okamžitému použití. Stačí postupovat podle receptu naší šikovné uživatelky.

Pro zájemce o postupy krok za krokem máme připravený videorecept na svíčkovou, kterou zvládnou i začátečníci. Naučte se to nejlepší z naší kuchyně, tato oblíbená tradiční omáčka patří mezi naše nejmilejší jídla.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli