Jak se starat o cukety a patizony v pozdním létě. Dobrá péče prodlouží plodnost
Cukety a patizony patří mezi nejoblíbenější druhy plodové zeleniny. V dobrých podmínkách bohatě plodí ještě v druhé polovině léta. Počasí sice neovlivníme, ale dopřejeme rostlinám dostatek prostoru, vláhy a také živin. Plody sklízíme včas, abychom podpořili narůstání dalších.
Cukety i patizony mají sice odlišný tvar, ale jejich využití je podobné. Cukety jsou oblíbenější, chuť mladých plodů je velmi příjemná a zpracování snadné. Pokud ale sklízíme i patizony dokud jsou mladé, nemusíme je loupat a zbavovat tuhých semínek a v tom případě je jejich příprava k jídlu také rychlá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co potřebují cukety a patizony
V pozdním létě už mají tyto rostliny období největší plodnosti za sebou, ale pokud se drží teplé počasí, ještě můžeme sklízet.
- Pro rostliny je důležitý dostatek vláhy, bez vody plody zakrňují a nemají tu správnou chuť. Pokud je sucho, pravidelně je zaléváme, ale pouze ke kořenům, listy nikdy nepoléváme.
- Výhodou je, že pod mohutnými listy cuket a patizonů plevel moc neroste. Okopávání provádíme jen opatrně, abychom zelenině nepoškodili kořeny. Při okopávce zeminu k rostlinám lehce přihrnujeme.
- Cukety i patizony patří mezi rostliny, které v druhé polovině léta často trpí houbovými chorobami, proto je vhodné provést už na začátku srpna preventivní postřik, prodloužíme tak jejich plodnost. Porosty by měly být nepřehuštěné, aby po dešti listy rychle osychaly.
- Výživná půda je pro plodovou zeleninu zásadní, na jaře semínka vyséváme do dobře vyhnojené zeminy a v průběhu léta rostliny ještě přihnojujeme. Co se týče kupovaných hnojiv, vhodné je jednou za deset dnů přihnojení ledkem vápenatým nebo Kristalonem Start. Mezi oblíbené domácí prostředky patří výkvas ze slepičího trusu nebo také z kopřiv, oba je nutné naředit.
- Narůstající plody včas sklízíme, a to především ze dvou důvodů. Za prvé jsou mladé plody chutnější a snadno se dají zpracovat, nemusíme je loupat a zbavovat tuhých semínek. A za druhé rostliny mohou po jejich utrhnutí dávat sílu vývoji dalších plodů, takže vlastně zvýšíme plodnost.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Včas sklizené plody nemají dlouhou skladovatelnost. Pokud si ale přejete cukety nebo patizony skladovat delší dobu, musíte nechat plody dobře vyzrát. Počítejte však s tím, že u déle skladovaných plodů bude slupka stále tvrdší a zpracování o to náročnější. Pro delší skladování je vhodnější např. dýně hokkaido.
Velkou úrodu cuket nebo patizonů doporučujeme využít např. na výtečnou topinkovou směs, která se dá snadno zavařit na zimu. S postupem vám poradí následující videorecept.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře