Jak skladovat dýně hokkaido? 5 tipů pro dobrou trvanlivost chutných plodů
Dýně jsou u nás rok od roku oblíbenější a není divu. Mimo jiné za to může odrůda hokkaido, která si získává další a další příznivce. Je totiž přesně taková, jakou si ideální dýni představujeme. Krásná, chutná, dobře se z ní vaří a jednoduše se skladuje.
Pěstování dýní je poměrně snadné. Podstatné je vybrat správné odrůdy a poskytnout jim dobře vyhnojený a osluněný záhon, dostatek prostoru a hodně vláhy. Když mají rostliny dobré podmínky, rychle narůstají a bohatě plodí. Když se dýně vydaří, chodíme je sklízet s kotoučem. Aby dýně vydržely, musí být dobře vyzrálé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak skladovat dýně, aby vydržely
Dýně jsou vlastně výbornou a trvanlivou konzervou. Když je máme po ruce, tak je stále co vařit.
- Při teplém počasí sklizené dýně nejprve necháme dojít pod střechou, na suchém a vzdušném místě, můžeme je mít rozložené v bednách a raději je nedáváme do více vrstev.
- Po několika dnech dýně očistíme, aby nebyly od hlíny, a jakmile se začne ochlazovat, přeneseme je domů.
- Umístíme je do chladnější místnosti, ideální je ložnice, vhodná je také chodba nebo schodiště. Teplota by se měla pohybovat nad 16 °C. Místnost by měla být dobře větratelná a vzdušná.
- Plody jsou samy o sobě krásnou dekorací. Ke skladování lze využít okenní parapet, regál či polici - je to určitě vhodnější, než dát dýně na chladnou a vlhkou podlahu. Plody by se neměly vzájemně dotýkat, ležet by neměly ani na studené a vlhké zemi.
- Dýně, které jsou menší, poškozené nebo nemají stopku spotřebujeme co nejdříve.
Z dýní se dá uvařit ledasco dobrého. Podle následujícího receptu dýni můžete upéct v troubě, jedná se o jednoduché a velmi chutné jídlo.
Komentáře