Jak se vaří povidla s octem a proč? Ocet má víc funkcí, než si dokážete představit
Povidla s octem - že jste o této kombinaci nikdy neslyšeli? Pak je načase, abyste se dozvěděli víc, protože ocet dělá konkrétně s povidly naprosté divy, které jistě uvítáte i vy. A co se za jeho přidáním do povidel skrývá?
Ocet je v kuchyni skvělým pomocníkem při dochucování různých pokrmů, ale také při čištění nebo zbavování se nežádoucích pachů. Stále vás však zajímá, k čemu je dobrý právě v povidlech? Na následujících řádcích se to konečně dozvíte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se dělají povidla s octem
Příprava povidel s octem se nijak neliší od klasického postupu - jediným rozdílem je právě přidání trošky octa k ovoci, které musí být již omyté, odstopkované a zbavené jádřinců či pecek. K ovoci se ocet přidává ve stejném okamžiku jako cukr, tedy před jeho ponecháním v lednici k odležení, případně před začátkem jejich vaření.
Mohlo by vás zajímat
Proč se dělají povidla s octem
Ocet ovlivňuje povidla ve více ohledech, což mnoho z nás ani netuší. Proč na ocet v povidlech nedáme dopustit a proč byste ho do nich měli přidávat i vy?
- Ocet v povidlech slouží jako konzervant, což je záslužná pomoc, nemyslíte?
- Některé zavařeniny se vám mohou zdát "oslizlé" - ocet tomuto zabraňuje.
- Ocet zvýrazní chuť použitého ovoce a je jedno, zda připravujete povidla švestková, jablečná, hrušková nebo morušová. Chuť zvýrazní každému ovoci.
- Přidáním octu k ovoci zabráníte připalování ovoce a poté i povidel, neboť ocet vytvoří na dně hrnce/pekáče ochrannou vrstvu. A to za to rozhodně stojí!
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Věděli jste o všech výše uvedených bodech, ve kterých jsou sepsány benefity přidávání octa do povidel při jejich přípravě? Ať už se rozhodnete povidla péct v troubě, nebo vařit na plotně, nezapomeňte přidat 1–2 lžíce octa na 1 kg ovoce.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře