Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Povidla s octem - že jste o této kombinaci nikdy neslyšeli? Pak je načase, abyste se dozvěděli víc, protože ocet dělá konkrétně s povidly naprosté divy, které jistě uvítáte i vy. A co se za jeho přidáním do povidel skrývá?

Ocet je v kuchyni skvělým pomocníkem při dochucování různých pokrmů, ale také při čištění nebo zbavování se nežádoucích pachů. Stále vás však zajímá, k čemu je dobrý právě v povidlech? Na následujících řádcích se to konečně dozvíte.

Jak se dělají povidla s octem

Příprava povidel s octem se nijak neliší od klasického postupu - jediným rozdílem je právě přidání trošky octa k ovoci, které musí být již omyté, odstopkované a zbavené jádřinců či pecek. K ovoci se ocet přidává ve stejném okamžiku jako cukr, tedy před jeho ponecháním v lednici k odležení, případně před začátkem jejich vaření.

Proč se dělají povidla s octem

Ocet ovlivňuje povidla ve více ohledech, což mnoho z nás ani netuší. Proč na ocet v povidlech nedáme dopustit a proč byste ho do nich měli přidávat i vy?

  1. Ocet v povidlech slouží jako konzervant, což je záslužná pomoc, nemyslíte?
  2. Některé zavařeniny se vám mohou zdát "oslizlé" - ocet tomuto zabraňuje.
  3. Ocet zvýrazní chuť použitého ovoce a je jedno, zda připravujete povidla švestková, jablečná, hrušková nebo morušová. Chuť zvýrazní každému ovoci.
  4. Přidáním octu k ovoci zabráníte připalování ovoce a poté i povidel, neboť ocet vytvoří na dně hrnce/pekáče ochrannou vrstvu. A to za to rozhodně stojí!

Věděli jste o všech výše uvedených bodech, ve kterých jsou sepsány benefity přidávání octa do povidel při jejich přípravě? Ať už se rozhodnete povidla péct v troubě, nebo vařit na plotně, nezapomeňte přidat 1–2 lžíce octa na 1 kg ovoce.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli