Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený sýr je jedním z nejoblíbenějších pokrmů u nás.
Zdroj: Toprecepty

Smažený sýr by se s trochou nadsázky dal nazvat národním pokrmem. Kromě malé skupiny lidí si totiž na obalovaném sýru s nezbytnou tatarkou občas pochutná téměř každý z nás. Jak ho ale připravit, aby nevytekl a zároveň si ozvláštnit známou chuť tohoto pokrmu? Zkuste třeba zcela netradiční omáčku.

Nesmrtelná klasika 

Oblíbené jídlo, které seženete i v té nejzapadlejší hospůdce, nabízí ho téměř každé „okénko“, rádi si ho připravujeme doma, protože zasytí a jeho výroba zase nedá tolik práce. Tím vším je pro někoho kontroverzní smažák. Někdo na něj používá eidam, pro někoho je lahodnější do trojobalu ukrýt třeba hermelín. Tak či tak, smažený sýr se v českých rodinách na menu sem tam objeví.

Světová popularita

Zajímavostí je, že i přes svou jednoduchost se smažený sýr stal symbolem komfortního jídla v mnoha kulturách a je servírován v mnoha lokálních verzích. Například v USA je oblíbenou pochoutkou podobná varianta známá jako „Mozzarella sticks“.

Navíc, s růstem popularity street food kultury, se smažený sýr stal i hvězdou různých food festivalů a trhů, kde je prezentován jako snadno konzumovatelné a chutné jídlo, které je vhodné pro zasycení každého.

I když jde o na přípravu jednoduché jídlo, mohou se při jeho přípravě objevit problémy, které finální produkt znehodnotí. Především je to vytečení sýru na pánev nebo do fritovacího hrnce. Tomu lze podle některých rad předejít například tím, že dáte sýr chvíli před obalováním do mrazáku, nebo zvolíte dvojité obalení. Na to ve svém receptu spoléhá i populární influencer Ostravsky Gastrošef.

Smažák s tatarkou

Na přípravu perfektního smažáku s velmi speciální tatarkou budete potřebovatNa sýr: tvrdý sýr například Eidam bloček, 2 vejce velikosti M, hladkou moukou, strouhanku, olej nebo přepuštěné máslo. Na tatarku: 2 lžičky kaparů, petrželku, 2 sardelová očka, 3 vejce, 170 ml rostlinného oleje, 2 lžičky nálevu z kyselých okurek, 1 lžíci nastrouhaných kyselých okurek, 1 lžíci nastrouhané cibule, 1 lžíci pažitky, 1 lžíci hořčice, 1 lžíci cukru krupice, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Najemno pokrájejte dvě lžičky kaparů s petrželkou, přidejte na drobné kousky nakrájená sardelová očka.
  2. Do vysoké nádoby vyklepněte jedno celé vejce a dva žloutky. Přidejte olej, osolte a opepřete. Rozmixujte tyčovým mixérem na majonézu. Mixér by se přitom měl pohybovat jako píst. Tyč mixéru tedy dejte až na dno, zapněte jej a pomalu vytahujte směrem nahoru. Trvá to pár sekund. 
  3. Do majonézy přidejte nálev z okurek, nakrájené kapary s petrželkou a sardelovými očky. Přisypte po lžíci strouhaných okurek, cibule, pažitky, horčice a cukru. Vše řádně zamíchejte a dejte zhruba na hodinu do lednice vychladnout.
  4. Nyní rozkrájejte zhruba 1,5 centimetru vysoké kousky sýra na trojúhelníky.
  5. Ty obalte v mouce, vajíčku a strouhance a potom znovu, ale už jen ve vejci a strouhance.
  6. Na smažení použijte ideálně přepuštěné máslo. Sýr osmažte z obou stran do zlatova.
  7. Jako přílohu podávejte například vařený nebo pečený brambor a domácí tatarku s kapary a očky.

Náš tip: Vyzkoušet si přípravu smaženého sýra můžete i podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více