Jak sklízet moruše a k čemu se lahodně sladké plody hodí
Moruše jsou výborné drobné ovoce do našich zahrad. Plody dozrávají postupně od konce června do července na keřích nebo stromech a vynikají příjemně sladkou chutí. Moruším se daří na slunečném stanovišti, některé odrůdy jsou choulostivější.
Péče o moruše není není náročná, stromy nevyžadují žádný zvláštní řez, jen je potřeba udržovat vhodný tvar dřevin. Moruše pěstujeme v různých odrůdách, plody mohou mít odlišné zbarvení. Zvlášť ceněné a na pohled atraktivní jsou tmavé plody, ale i světlé (bílé) jsou velmi chutné. Vzhledem a chutí moruše připomínají ostružiny nebo maliny. Díky své sladkosti se dají používat jako přírodní sladidlo.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sklízet moruše
Máme pro vás několik tipů:
- Sklizeň probíhá přibližně měsíc, plody dozrávají postupně a chutnají čerstvé, právě utrhnuté ze stromu.
- Zralé moruše poznáme podle toho, že se krásně vybarví a snadno se dají utrhnout. Stačí se jich dotknout a zůstanou nám v ruce. Dobře vyzrálé moruše jsou nejchutnější, ale nedostatečně zralé postrádají sladkost, nejsou vybarvené a jdou špatně trhat.
- Při sklizni moruše jednoduše trháme. Pokud je včas nesklidíme, opadají.
- Na sklizeň si vezmeme kyblíky nebo jiné nádoby, košíky nejsou příliš vhodné.
- Plody chutnají ptactvu, ptáci nám při sklizni pomáhají.
- Moruše pěstované jako stromy se hůře sklízí, protože na vyšších větvích jsou špatně dostupné, pomoc je však jednoduchá. Pod stromy natáhneme plachty a plody jednoduše setřepeme - půjde to snáze, když si k tomu vezmeme hrábě. Takto sklizené plody je potřeba zbavit různých příměsí, především drobných větviček, listí i hmyzu. Výborně se hodí především na výrobu marmelád a povidel, zpracujeme je co nejdříve, protože po pádu bývají trochu otlučené. Setřásání opakujeme vždy po několika dnech.
Na co se moruše hodí
Plody moruší jsou chutné, můžeme je konzumovat zasyrova, hned po utrhnutí, nebo dále zpracovat.
- Na moruších je maličká stopečka, která většině strávníků nevadí. Pokud vám ale stopečky vadí, odstraňte je při přípravě marmelády pomocí odšťavňovače nebo protlačením přes síto.
- Moruše se hodí na zdobení kaší, palačinek a pohárů. Můžeme je přidávat do ovocných salátů, koktejlů i smoothie. Chutnají s jogurtem nebo zakysanou smetanou.
- Moruše, zvláště ty černé, jsou výborné např. na posypání koláčů nebo do kynutých knedlíků. Dají se používat na výrobu šťáv, marmelád a povidel.
- Plody se snadno suší v elektrické sušičce, po usušení jsou chutným přírodním sladidlem.
- Jednoduchým způsobem konzervace je mražení, moruše pak využijeme např. do jogurtu, k posypání kaší nebo na koláč.
- Moruše je výhodné zpracovat s jiným ovocem, které je chuťově výraznější. Moruše jsou hlavně "sladké", proto se k nim hodí např. rybíz se svou nakyslou chutí.
Moruše můžete dát na buchtu, je z nich výborný kynutý táč nebo rychlá hrnková buchta, nakypřená práškem do pečiva.
Máte ještě další osvědčené tipy na využití moruší? Budeme rádi, když nám o nich napíšete.
Komentáře