Vepřová pečeně na šafránu a citronech

varilamyskakasicku Kuchařka: varilamyskakas…

Vepřové maso 23 názorů

Suroviny

800 g vepřové kýty nebo plece
sůl
čerstvý mletý pepř
celý pepř
2 citrony
400 ml vývaru
2 PL medu
šafránová vlákna
1 PL hrubozrnné hořčice nebo jiné hořčice
bylinky (celerová nať, petrželka apod.)
tuk na vymazání pekáčku
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou kýtu kuchyňsky upravíme, osušíme, osolíme a okořeníme.

  2. Omyté citrony nakrájíme na plátky, rozdělíme na upravené maso se špetičkou šafránu a připevníme kuchařskou nití.

  3. Maso vložíme do tukem vymazaného pekáčku a pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 90 minut.

  4. V horkém vývaru rozpustíme med a cca po 30 minutách pečení v troubě, vepřovou pečení přelijeme vývarem s medem.

  5. Tento postup opakujeme každých cca 15 minut.

  6. V polovině pečení přidáme hrubozrnou hořčici, celý pepř a dál pečeme doměkka.

  7. Nakonec výpek slijeme, ochutíme solí, bylinkami. Podáváme s bramborovou kaší nebo s bramborem. Můžeme přidat na zjemnění lžíci másla.

Poznámka

Můžeme použít místo hořčice také hořčičná semínka a přidat bylinky podle sebe / šalvěj, rozmarýn atd /.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Vepřová pečeně na šafránu a citronech

  • díky holky za vše i za rady :-K;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Krásná barvička a moc hezky připravená dobrota:-p:yes::-K
    Kdysi jsem také občas používala šafrán,ale též jsem nevěděla o namáčení-děkuji za info:yes:
    Ale když v posledních letech vidím tu cenu za malinkou krabičku s pár sušenými pestíky:-Stak raději pro hezčí zbarvení používám kurkumu,nebo lístky měsíčku.Babička,když dělávala měsíčkovou mast,tak pak ty v sádle vyluhované a vymačkané lístky zabalila do igelit.sáčku,vytvořila váleček a dala do mrazáku.Pak si vždy když potřebovala,kousek ukrojila a přidala do hrnce:-)http://www.toprecepty.cz/recept/35075-mesickova-ma...

    Odpovědět

  • senky: taky budu namáčet, nikde jsem to dosud neslyšela, ptala jsem se i dnes mé mamky,ale ani ta o tom neví, takže jsem moc ráda za rady holek;-):-K

    Odpovědět

  • senky senky

    Pěkná pečínka:yes: jen toho šafránu mi přijde až dost;-)



    zizala, Jitkas, 1974andrea: holky, díky za povídání o šafránu, pestíčky namáčím vždycky, ale prášek jsem používala přímo, teď už budu namáčet i ten;-)

    Odpovědět

  • Bibinka: Jani,do Maroka mám docela daleko:-O, ale tady se objevuje sem tam někdy:-K

    Odpovědět

  • 1974andrea: Jsem ráda za odkaz Jarky;-)Jitky i za Tvou radu, dávala jsem ho do polévky jen jednou a včera do pečeně, ale vše dopadlo naštěstí dobře, příště zkusím tak, jak jste zde poradily:-K;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    varilamyskakasicku:Hlavně si ten šafrán příště musíš namočit, takhle se opravdu nepoužívá. Jarka ti sem dala odkazy, i JitkaS to tady psala, jak ho použít. Nevím, jestli by si s tím nějaký začátečník podle postupu poradil a jestli by si pokrm nezkazil;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea: Andrejko,hořké to nebylo,to by manžel prskal a měl řeči:-( a šla bych vařit něco jinéhého, což on jako denodenní kritik dost umí:-S, šafrán jsem vyzkoušela asi podruhé v životě, takže máš pravdu, myslím si,že příště ho uberu, až ho zase někde seženu;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Jak tak koukám na tu poslední fotku, tak mám teda pocit, že toho šafránu je strašně moc. Musí to být od něj dost hořké v takovém množství. Šafrán se před použitím namáčí a nechává louhovat, pak teprve uvolňuje svoje aroma. Ve spojení s hořčicí a citronem mi to přijde zvláštní kombinace, ostrá chuť hořčice a kyselost citronu a pak jemná chuť šafránu. V množství, v kterém se má šafrán používat ( viz. odkaz od Zizaly), by v tomhle pokrmu nebyl vůbec znát.

    Odpovědět

  • Díky holky:-K;-)

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Moc povedené :yes::yes::-K:-p

    Odpovědět

  • Jitkas:;-) díky:-K

    Odpovědět

  • rozmarynaH: Marcelko,toho citronu můžeš dát i méně, pak dochuť podle sebe jakýmkoliv kořením, co máš ráda, my jsme dali dost pepře a ta hořčice v tom udělá také své, kurkuma je v té šťrvě vynikající:-p

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Pestiky safranu se pouzivaji tak, ze na jednu osobu se pocita 4-5 pestiku. Ty se vlozi do maleho kavoveho hrnicku (espresso) a zaliji horkou vodou. Nechaji se v infuzi asi 2hod. a pote i s vodou se pridaji do pokrmu. Je lepe tak ucinit az ke konci tepelne upravy, safran pak lepe zachova chut a barvu. Safran v prasku se rozpusti tez v trosce teple vody, ale muze se pouzit okamzite, bez cekani, ale pridava se porad do pokrmu az ke konci. Dlouhym varenim ztraci na chuti, ne na barve.

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Tohle by nám určitě chutnalo, jen nevím, jak bych naložila s citronem, asi bych nakonec přidala jen šťávu. Kurkuma má bezva chuť i barvu. Povedený recept:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: maso na safranu vepřove na safranu vepřová pečeně vepřové maso šafrán recept vepřová pečeně s bramborovou kaší safran vepřové maso na šafránu maso veprove se safranem jak používat šafrán safran recepty vepřová pečeně recept chuť šafránu vepřová pečeně recepty šafrán recept recepty s pouzitim safranu vepřová pečeně s s bramborovou kaší veprova pecene na šafranu maso na šafrán na co používat šafrán veprove maso safran