Jak správně smažit koblihy. Při klasickém smažení potřebují v tuku plavat
Koblihy jsou jedinečným masopustním pečivem - ještě z dětství si je pamatujeme jako nadýchané lahodné polštářky, které smažily naše maminky a babičky. Postup přípravy těsta a smažení koblih má osvědčená pravidla, která se vyplatí dodržovat, lahodná a nadýchaná pochoutka za to stojí.
Koblihy podle nejlepších rodinných receptů jsou krásně žluťoučké, protože do těsta patří žloutky, a voní po vanilce. Ty nejlepší se připravují z kynutého těsta, musí být řádně vypracované a po usmažení kypré. Pokud se kynutého těsta obáváte a chcete mít rychle hotovo, vyzkoušejte jednoduché koblihy nakypřené práškem do pečiva.
Jak smažit koblihy
Pro začátečníky máme několik rad:
- Na smažení koblih je potřeba hodně oleje, koblihy v něm musí plavat.
- Naše babičky je smažily ve vyšším kastrolu, dát do něj můžete celý litr oleje.
- Olej musí být rozehřátý sice dostatečně, ale ne příliš, aby koblihy příliš rychle neztmavly a zároveň nezůstaly uvnitř syrové. Je-li třeba, tak po chvilce žár plotýnky snižte.
- V dostatečně rozehřátém oleji koblihy pěkně naskočí. Nechte jim k tomu dostatek prostoru - koblihy nikdy nerovnejte těsně vedle sebe, nespěchejte - trpělivost se v tomto případě vyplatí.
- Na smažení koblihy rovnejte vždy dolů tou stranou, která při kynutí směřovala nahoru. Ta je totiž o něco lépe nakynutá a ta druhá při smažení ještě dokyne.
- Nejprve smažte koblihy zakryté pokličkou, ale po chvilce pokličku sundejte, koblihy obraťte a dosmažte je z druhé strany už nezakryté.
- Otáčejte koblihy opatrně, nepropichujte je přitom vidličkou. Víte, proč mají koblihy světlý proužek po obvodu?
Úžasně chutné koblihy připravíte podle následujícího videoreceptu:
Podívejte se také, jak připravit koblihy, aby byly co nejméně mastné.
Budeme rádi, když nám pod článek napíšete, co se vám při smažení koblih dobře osvědčilo.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Komentáře