Jak snadno a rychle oloupat pečené papriky? Vyzkoušejte postup podle videa
Papriky se dají sice koupit celoročně, ale nejlepší jsou v létě, buď sklizené na vlastní zahradě nebo koupené na trhu či v obchodě. Chutnají čerstvé, ale hodí se výborně i k tepelné úpravě. Výtečnou lahůdkou jsou papriky pečené, a pokud je chcete oloupat, poradíme vám, jak na to.
Loupání paprik není nutné, ale v některých situacích má své výhody. Jde hlavně o to, že oloupané papriky jsou jemnější na skus a pro některé strávníky jsou takto stravitelnější a chutnější. Pokud vám tedy neoloupané papriky nevadí, nemusíte je loupat, ale pokud dáte přednost jemnější chuti a textuře pokrmu, vyzkoušejte následující postup.
Mohlo by vás zajímat
Jak oloupat pečené papriky
Věříme, že oceníte vychytávku z úvodního videa:
- Červené papriky nejprve podélně rozřízněte, pak je očistěte a zbavte semínek.
- Poté je nakrájejte na menší kousky.
- Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Přidejte pár kapek olivového oleje.
- Pak papriky dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C a nechte je tam tak dlouho, až na nich začnou vznikat černé puchýřky.
- Ještě horké je dejte do igelitového sáčku a nechte asi 5 minut zapařit.
- Poté slupku jednoduše oloupejte.
Do jakých jídel papriky loupat
Loupání paprik má smysl jen při přípravě některých jídel:
- Když chystáte pečené papriky do letních salátů, vyzkoušejte z nich po upečení slupku stáhnout. Výsledná chuť pak bude jemnější.
- Pokud papriku dáváte do polévek nebo ji přidáváte do pyré, strávníci oloupání ocení. V jídle pak nebudou malé kousky slupek.
- Do leča, guláše nebo k plnění je zbytečné papriky loupat, dokonce to ani není žádoucí. Jemná slupka totiž dává paprikám pevnost, což se v těchto případech hodí. Navíc slupka při tepelné úpravě změkne a chuť jídla je výtečná.
Podívejte se také, jak oloupat rajčata.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře