Letní ochucený salát z pečených paprik: Se sušenými rajčaty, bazalkou a česnekem chutná fantasticky
1. 8. 2023 Ostatní
Sezona paprik je v plném proudu a je tak třeba se připravit na to, co s úrodou, která přijde, udělat. Možností je mnoho a pochopitelně se jako první nabízí saláty, dodávající nejen osvěžení, ale také velkou porci vitamínu C.
Experiment, který se vyplatí
Byla by ovšem škoda kromě osvědčených receptů nevyzkoušet i netradiční verze lehkých pokrmů, které mohou sloužit jako příloha k masu či plnohodnotná večeře v teplých dnech. Pokud totiž papriky upravíme méně obvyklým způsobem a přidáme osobité ingredience, může vzniknout pokrm, který si oblíbí celá rodina.
Mohlo by vás zajímat
Vše domácí
Protože se navíc v tuto roční dobu skvěle daří i rajčatům, využijeme do salátu i je. Tentokrát ovšem ne ta čerstvá, ale jejich sušenou verzi. Pokud navíc máme i domácí, nakládaná v olivovém oleji, k tomu i bazalku ze zahrádky, vytvoříme si salát, do nějž přidáme pouze pár ingrediencí z obchodu.
Paprika v kuchyni
Papriku obvykle sice rádi jíme syrovou, ale při přípravě teplých pokrmů má své nezastupitelné místo. Důkazem je například populární lečo nebo třeba paprika plněná mletým masem s rajskou omáčkou.
Papriku také používáme ve formě koření, bez něhož bychom si například oblíbený guláš nebo kuře na paprice dokázali jen těžko představit. Koření, které se nesmí zahřívat na vysoké teploty, aby nezhořklo, se používá i při výrobě klobás či salámů.
Paprikový salát se sušenými rajčaty
Na výrobu netradičního, ale skvělého paprikového salátu budete potřebovat: 3 barevné papriky (žlutou, zelenou, červenou), 5 sušených rajčat (mohou být nakládaná v olivovém oleji), 30 g kapar, 1 lžičku zeleného pepře ve slaném nálevu, 3 stroužky rozmačkaného česneku, čerstvou bazalku a sůl.
Jak na to?
- Upečeme si papriky. Nejsnazší je rozehřát troubu na 190 stupňů a papriky potřené lžící olivového oleje, do ní na zhruba 40 minut vložit v pečící misce. Upečenou zeleninu poznáme podle „spálených“ míst na slupce.
- Papriky po upečení vložíme do mikrotenového sáčku, kde je necháme půl hodiny zapařit.
- Poté je oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky, které vložíme do mísy, v níž budeme dělat salát.
- Přidáme kapary, nakládaný pepř, sušená rajčata, česnek, bazalku a sůl. Promícháme.
- Do mísy nalijeme olivový olej, ideálně z nakládaných sušených rajčat a citronovou šťávu.
- Znovu pečlivě promícháme.
- Servírujeme ozdobené bazalkou, můžeme ještě pokapat balzamikovým olejem.
- Aby salátu nechyběly bílkoviny, kdo chce, může na závěr přidat i balkánský sýr, nebo mini kolečka mozzarelly.
Pokud máte chuť na teplou večeři z paprik, zkuste si je podle našeho videoreceptu naplnit zelím:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Houbařská sezóna 2023: Mykolog Petr Souček radí, kdy a kam letos vyrazit na houby a podle čeho poznáme, že už rostou
Léto na záhoně: Koncem července můžeme vysévat polníček, rukolu, dubáček i klasický hlávkový salát
Sušená rajčata: Jejich příprava je jednoduchá a stačí jen pár ingrediencí, pozor ale na na bylinky, které použijete
Přečtěte si Zobrazit více
Finalista soutěže MasterChef Česko 2022 Ondřej Štol nám prozradil, jak dělá kuře na paprice. Skvělou chuť zajistí jeden krok navíc
Jak oloupat pečené papriky? Videonávod poradí jednoduchý postup
Češi v zahraničí: V Chorvatsku ochutnejte pomazánku z tresky a domů si přivezte Linu i čokoládu Mikado, radí Dagmar ze Splitu