Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salát z pečených paprik chutná skvěle i díky sušeným rajčatům.
Zdroj: Toprecepty.cz

Sezona paprik je v plném proudu a je tak třeba se připravit na to, co s úrodou, která přijde, udělat. Možností je mnoho a pochopitelně se jako první nabízí saláty, dodávající nejen osvěžení, ale také velkou porci vitamínu C.

Experiment, který se vyplatí

Byla by ovšem škoda kromě osvědčených receptů nevyzkoušet i netradiční verze lehkých pokrmů, které mohou sloužit jako příloha k masu či plnohodnotná večeře v teplých dnech. Pokud totiž papriky upravíme méně obvyklým způsobem a přidáme osobité ingredience, může vzniknout pokrm, který si oblíbí celá rodina.

Vše domácí

Protože se navíc v tuto roční dobu skvěle daří i rajčatům, využijeme do salátu i je. Tentokrát ovšem ne ta čerstvá, ale jejich sušenou verzi. Pokud navíc máme i domácí, nakládaná v olivovém oleji, k tomu i bazalku ze zahrádky, vytvoříme si salát, do nějž přidáme pouze pár ingrediencí z obchodu.

Paprika v kuchyni

Papriku obvykle sice rádi jíme syrovou, ale při přípravě teplých pokrmů má své nezastupitelné místo. Důkazem je například populární lečo nebo třeba paprika plněná mletým masem s rajskou omáčkou. 

Papriku také používáme ve formě koření, bez něhož bychom si například oblíbený guláš nebo kuře na paprice dokázali jen těžko představit. Koření, které se nesmí zahřívat na vysoké teploty, aby nezhořklo, se používá i při výrobě klobás či salámů. 

Paprikový salát se sušenými rajčaty

Na výrobu netradičního, ale skvělého paprikového salátu budete potřebovat: 3 barevné papriky (žlutou, zelenou, červenou), 5 sušených rajčat (mohou být nakládaná v olivovém oleji), 30 g kapar, 1 lžičku zeleného pepře ve slaném nálevu, 3 stroužky rozmačkaného česneku, čerstvou bazalku a sůl.

Jak na to?

  • Upečeme si papriky. Nejsnazší je rozehřát troubu na 190 stupňů a papriky potřené lžící olivového oleje, do ní na zhruba 40 minut vložit v pečící misce. Upečenou zeleninu poznáme podle „spálených“ míst na slupce.
  • Papriky po upečení vložíme do mikrotenového sáčku, kde je necháme půl hodiny zapařit.
  • Poté je oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky, které vložíme do mísy, v níž budeme dělat salát.
  • Přidáme kapary, nakládaný pepř, sušená rajčata, česnek, bazalku a sůl. Promícháme.
  • Do mísy nalijeme olivový olej, ideálně z nakládaných sušených rajčat a citronovou šťávu.
  • Znovu pečlivě promícháme.
  • Servírujeme ozdobené bazalkou, můžeme ještě pokapat balzamikovým olejem.
  • Aby salátu nechyběly bílkoviny, kdo chce, může na závěr přidat i balkánský sýr, nebo mini kolečka mozzarelly. 

Pokud máte chuť na teplou večeři z paprik, zkuste si je podle našeho videoreceptu naplnit zelím:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více